Nieuws

Op deze manier wil Seedorf het racisme in het hedendaagse voetbal gaan bestrijden

Op deze manier wil Seedorf het racisme in het hedendaagse voetbal gaan bestrijden

26 maart - 07:05

Clarence Seedorf zat maandagavond bij Veronica Offside en ging daarin in op het racisme in het voetbal. In het programma onthulde de oud-speler dat hij in een speciale raad zit om discriminatie en racisme tegen te gaan. VoetbalNieuws.nl vertelt je er meer over.

Het onderwerp racisme kwam ter sprake naar aanleiding van de emotionele persconferentie van Vinicius Junior, die de laatste tijd voortdurend op racistische wijze wordt bejegend. Seedorf beaamt dat racisme een groot probleem is, maar vindt dat de zaak van Vinicius groter wordt gemaakt door de speler zelf. "Het is niet van hem alleen, en dat is wel hoe hij er nu in staat", aldus Seedorf.

Wat doet de FIFA aan Racisme is het voetbal?

Seedorf maakt bij de FIFA deel uit van speciale raad om het racisme te bestrijden. "Er is wel iets moois gaande met de FIFA. Vijftig, zestig oud-spelers zijn samengekomen en maken een plan om op korte termijn racisme en discriminatie in stadions tegen te gaan. Dat is geen probleem van alleen het voetbal, het is een groter probleem waarin iedereen zijn bijdrage moet leveren om wat te veranderen. Hopelijk kan het voetbal ook helpen", zo zegt Seedorf.

Hoe wil Seedorf het racisme in het voetbal bestrijden?

De oud-speler van onder andere Ajax en AC Milan geeft als voorbeeld de NBA, waar van racisme nauwelijks sprake is. "Er moet een plan komen van hogerhand om dit de stadions uit te helpen. Het gaat namelijk veel breder dan Vinícius, je vindt zo moeilijk diversiteit onder trainers. Voor mij is het geen probleem, ik heb genoten van mijn tijd als trainer, maar als we gaan analyseren had ik nooit weggestuurd moeten worden bij AC Milan."

 Seedorf ziet dat trainers van kleur te weinig kansen krijgen in het hedendaagse voetbal. "We hebben Patrick Vieira, Thierry Henry, Sol Campbell, ik kan nog wel wat namen noemen. Die hebben geen kansen gekregen. Ik heb nog een paar kansjes gekregen, zij niet. Dan moet je kijken wat discriminatie is. Als je bij een bedrijf mensen zoekt, zoeken ze mensen die op hen lijken. Zo krijg je geen diversiteit. Ik wil niet alles discriminatie noemen, maar het is wel wereldwijd aan de hand."