Nieuws

Wanneer stond er voor het laatst een KKD-ploeg in de finale van de KNVB Beker?

Wanneer stond er voor het laatst een KKD-ploeg in de finale van de KNVB Beker?

27 februari - 12:50 Laatste update: 29 februari - 19:30

Met FC Groningen als laats overgebleven KKD-ploeg in de halve finale van de KNVB Beker, is de kans dat er een club uit de Keuken Kampioen Divisie het tot de finale van het bekertoernooi schopt aanwezig. Wanneer kwam dit voor het laatst voor? VoetbalNieuws.nl zet de finales waarin dit voorkwam voor je op een rijtje!

Na de uitschakeling van ADO Den Haag tegen NEC in de kwartfinale, maakten Cambuur en FC Groningen nog als enige clubs uit de KKD dit seizoen kans op een ticket voor de bekerfinale. De ploeg uit Leeuwarden wist zich ten koste van Vitesse te plaatsen voor de halve finale van het toernooi. Eén dag later ging FC Groningen er na strafschoppen tegen Fortuna Sittard met het laatste ticket vandoor. In die halve finale speelt De trots van het Noorden uit in De Kuip tegen Feyenoord. Eerder deze week ging Cambuur in eigen huis met 1-2 onderuit tegen NEC en spatte de bekerdroom uiteen.

Hoe vaak stond een KKD-ploeg in een bekerfinale?

In de geschiedenis van de KNVB Beker kwam het acht keer voor dat een ploeg uit de Eerste Divisie in de finale van het bekertoernooi stond. De primeur was in 1958, toen FC Volendam het in de finale opnam tegen Sparta Rotterdam. De club uit het vissersdorp schopte het na het uitschakelen van De Spartaan, BVC Amsterdam, Stormvogels, Excelsior, Wageningen en MVV tot de finale in het Olympisch Stadion. Daar ging het echter met 4-3 onderuit.

Welke ploegen uit de Eerste Divisie stonden in een bekerfinale?

Na de primeur van FC Volendam in 1958, duurde het tot de editie van 1962 voordat wederom een Eerstedivisionist in een bekerfinale kwam. DHC Delft, tegenwoordig actief in de Zaterdag 2e klasse D, speelde tot de zomer van 1968 betaald voetbal en was enkele jaren speelachtig op het tweede niveau van Nederland. In de kwartfinales van de beker in 1962 rekende het na strafschoppen af met NAC en in de halve finales was het zelfs na verlening te sterk voor PSV. Zo wachtte wederom Sparta in de finale, maar er werd weer verloren. Door een 1-0 overwinning namen de Kasteelheren de beker mee naar Rotterdam.

In 1977 was het vervolgens de beurt aan het huidige PEC Zwolle. In het seizoen van 1977 rekende het als Eerstedivisionist af met RKC, FC Dordrecht, Telstar, MVV en ADO Den Haag. FC Twente was vervolgens de tegenstander in de finale, die na verlenging uiteindelijk met 3-0 werd verloren. Acht jaar later bereikte Helmond Sport in 1985 de finale van het bekertoernooi. Na Heracles, ADO, NAC, FC Den Bosch en FC Wageningen te hebben verslaan, was FC Utrecht de volgende tegenstander. De Eredivisionist was echter met 1-0 de baas.

Na 1985 gebeurde het vaker dat een ploeg uit de Eerste Divisie de finale van het bekertoernooi bereikte:

RBC Roosendaal in 1986: na overwinningen op FC Eindhoven, FC Dordrecht, Telstar, FC Haarlem en ADO mocht RBC zich opmaken voor een finale tegen Ajax. De Amsterdammers waren echter met 3-0 te sterk voor de huidige Eersteklasser.

BVV Den Bosch in 1991: de club uit 's-Hertogenbosch rekende af met de beloften en de hoofdmacht van Vitesse. Ook won het van Geldrop, Sparta en Roda JC. In de finale mocht het in actie komen tegen Feyenoord. BVV Den Bosch bood sterk tegengas en ging uiteindelijk met 1-0 ten onder. Het was de eerste bekerfinale waar een verlenging nodig was.

Welke Keuken Kampioen Divisie-ploegen stonden voor het laatst in een bekerfinale?

Ook in 1993 zagen we een club uit de Eerste Divisie terug in de finale van de KNVB Beker. SC Heerenveen, sinds 1994 actief in de Eredivisie, wist GVVV, Cambuur, Fortuna Sittard, PSV en FC Den Bosch uit te schakelen en mocht het zo in De Kuip opnemen tegen Ajax. Het was een spectaculaire finale, die door Ajax met 6-2 werd gewonnen.

De laatste keer dat een Eerstedivisionist het tot een finale van de KNVB Beker schopte, was NEC in 1994. In het toernooi wist het FC Lisse, De Treffers, De Graafschap, ADO en Ajax uit te schakelen, maar moest in de finale buigen tegen Feyenoord (2-1). Voor FC Groningen wacht er donderdag een enorme uitdaging, als het op bezoek bij Feyenoord strijdt voor het laatste finaleticket.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!