FC Groningen staat voor loodzware opdracht: hoe vaak won de ploeg in De Kuip?

29 februari - 08:40 Laatste update: 08:40

Feyenoord en FC Groningen vechten het in de tweede halve finale van de KNVB Beker uit wie de tegenstander van NEC wordt. De Trots van het Noorden heeft in de geschiedenis niet vaak geluk gehad op bezoek in Rotterdam. Hoe vaak won FC Groningen in De Kuip? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Won FC Groningen ooit in De Kuip?

FC Groningen schakelde op de weg naar de halve finale van de beker Rijnsburgse Boys, Willem ll, Excelsior en Fortuna Sittard uit. Daarna rolde Feyenoord als volgende tegenstander uit de koker en De Trots van het Noorden moet op bezoek in Rotterdam. In de gehele geschiedenis van beide clubs speelde Feyenoord 46 thuiswedstrijden tegen FC Groningen en daarvan wonnen de Rotterdammers er 32. Elf keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel en slechts drie keer wisten de bezoekers uit Groningen er met de overwinning vandoor te gaan. Alle drie de overwinningen boekte FC Groningen in de competitie en dus bekerde het nog nooit verder na een overwinning in De Kuip.

Wel boekte de groen-witten één van hun meest belangrijke overwinning ooit in het stadion van Feyenoord. Na overwinningen op BVV Barendrecht, Flevo Boys, FC Volendam, Vitesse en Excelsior wachtte PEC Zwolle in de finale. Eén jaar eerder had PEC iedereen verrast door Ajax te verslaan in de finale, maar er zou geen nieuwe triomf komen. Albert Rusnák scoorde tweemaal na rust waardoor FC Groningen voor het eerst in de geschiedenis de KNVB Beker won.

Wanneer won FC Groningen voor het laatst van Feyenoord in De Kuip?

Het is alweer even geleden dat FC Groningen van Feyenoord won in De Kuip. Voordat de ploeg degradeerde in het seizoen 2022/2023 hadden de Rotterdammers het twee keer zeer lastig. Tijdens het degradatiejaar stond het bij de rust 0-0, maar door een doelpunt van Oussama Idrissi in minuut 88 won Feyenoord alsnog. Het jaar ervoor hield De Trots van het Noorden de Rotterdammers op een gelijkspel. Michael de Leeuw zette FC Groningen op voorsprong, maar Cyriel Dessers schoot uiteindelijk toch nog de gelijkmaker binnen.

In het seizoen 2006/2007 boekte FC Groningen de laatste overwinning op bezoek in Rotterdam. Het werd een monsteruitslag en dat nadat beide ploegen nog gingen rusten met een 0-0 stand. Uiteindelijk scoorde Groningen vier keer tussen minuut vijftig en zeventig en daarmee werd het 0-4 in het voordeel van de bezoekers. Zowel Goran Lovre en Koen van de Laak scoorde beide twee keer. Tijdens de wedstrijd stond bij de ploeg van Erwin Koeman de zestienjarige Georginio Wijnaldum in het veld. De andere twee overwinningen van De Trots van het Noorden in De Kuip kwamen binnen hetzelfde jaar. Zowel in het seizoen 2003/2004 en 2004/2005 won FC Groningen met 1-2.