Nieuws

Uniek moment in België: dit is waarom een VAR-fout leidt tot een replay

Uniek moment in België: dit is waarom een VAR-fout leidt tot een replay

26 januari - 20:30

Een uniek moment in België. De topper tussen Anderlecht en KRC Genk moet overnieuw worden gespeeld. VoetbalNieuws legt je wat er gebeurde en waarom de wedstrijd opnieuw moet.

De kerstdagen stonden in de Nederlandse voetbalwereld in het teken van bijkomen. In België was dat anders aangezien ook zij een soort Boxing Day kennen, een kerstdag waarop wordt gevoetbald. 23 december stonden Anderlecht en Genk tegenover elkaar en de wedstrijd kende een zeer controversieel moment.

Genk kreeg namelijk een penalty. De strafschop werd gestopt door de doelman van Anderlecht, maar toch kon Genk juichen aangezien Yira Sor in de rebound scoorde. De arbiter wees naar de aftrap, maar de VAR besloot dat het doelpunt ongeldig was omdat Sor te vroeg inliep. Omdat het doelpunt viel in een open spel-situatie werd er afgefloten voor een vrije trap in plaats van de penalty opnieuw te laten nemen. Saillant detail, ook Anderlecht-speler Yari Verschaeren liep te vroeg in waardoor de VAR in de fout ging en de strafschop opnieuw genomen had moeten worden.

Wat gebeurde er na de wedstrijd?

Anderlecht wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken en Genk was hierdoor natuurlijk woest. Zij waren flink benadeeld en besloten naar de Professional Referee Department te gaan om een replay aan te vragen. Dat verzoek werd afgewezen waardoor Genk besloot naar de Disciplinaire raad te gaan. Zij stelden dat er wel degelijk een flinke fout was begaan en oordeelden dat de wedstrijd op nieuw moet. Anderlecht gaat volgens Belgische media nu stappen ondernemen om het besluit terug te draaien.