Nieuws

Ugalde mogelijk naar Spartak Moskou: kan FC Twente zaken doen met Rusland?

Ugalde mogelijk naar Spartak Moskou: kan FC Twente zaken doen met Rusland?

24 januari - 20:55 Laatste update: 25 januari - 14:29

FC Twente staat op het punt om Manfred Ugalde voor een miljoenenbedrag aan Sparta Moskou te verkopen. Volgens Fabrizio Romano hebben beide clubs een mondeling akkoord bereikt. Dat betekent dat de Tukkers mogelijk geld gaan ontvangen uit het veelbesproken Rusland. Mag Twente eigenlijk wel zaken doen met Russen? De Telegraaf heeft hier onderzoek naar gedaan en dat heeft een hoop duidelijkheid opgeleverd.

Ugalde, de volgende aan Rusland gelinkte speler

Sinds de Russisch-Oekraïense oorlog is het niet de eerste keer dat clubs uit de Eredivisie aan spelers die onder Rusland onder contract staan zijn gelinkt. Zo werd Guus Til door PSV overgenomen via een bijzondere constructie en zag Ajax af van een deal met FK Krasnodar voor Eduard Spertsyan. Hoe mag je eigenlijk zaken doen met een Russische club?

"Juridisch is er geen belemmering", aldus Yvo Amar in gesprek met De Telegraaf. Amar werkt als advocaat op gebied van sanctiewetgeving. "Spartak Moskou staat niet op de Europese sanctielijst, in tegenstelling tot CSKA Moskou, en ook de eigenaren van Spartak Moskou staan er niet op. Dat zijn mensen van Lukoil (de oligarchen Leonid Fedun en Vagit Alekperov, red.). En ook het bedrijf Lukoil staat er niet op."

Morele wijsheid

Met name de mogelijke transfer van Spertsyan maakte de nodige tongen los in Nederland. Ajax zou moreel gezien niet met een club uit Rusland moeten handelen. Hoe is dat in de situatie van Twente?

"Het staat natuurlijk niet fraai. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dat als club niet wil in deze tijd, want het roept een hoop emoties op", vervolgt Amar. "We hebben gezien hoe er gereageerd is op een bedrijf als Heineken, toen dat toch zaken bleef doen in Rusland. Aan de andere kant gaat het om veel geld en begrijp ik dat de speler zélf per se deze stap wil maken. Dan wordt het natuurlijk al moeilijker voor FC Twente om nee te zeggen."