Reactie

Waarom Overmars kans kan hebben op een positieve afloop tijdens zijn hoger beroep

Waarom Overmars kans kan hebben op een positieve afloop tijdens zijn hoger beroep

23 januari - 08:32 Laatste update: 09:12
2

Marc Overmars heeft steun gekregen van Marjan Olfers. In gesprek met het Algemeen Dagblad kaart de Hoogleraar aan waarom de directeur voetbalzaken van Royal Antwerp FC wel eens in zijn recht kan staan bij het aanvechten van zijn wereldwijde FIFA-schorsing.

Overmars kreeg eerder deze maand te horen dat de FIFA hem voor één jaar heeft geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag. De wereldvoetbalbond maakte van de in Nederland opgelegde schorsing een wereldwijde. Overmars kondigde maandag aan de zaak aan te gaan vechten en Olfers denkt dat hij in zijn recht staat.

"Vergelding heeft plaatsgevonden toen Overmars opstapte bij Ajax en in het persbericht door het stof ging. In de tuchtzaak is hij schuldig bevonden. Daarmee staat het ongewenst gedrag voor de tuchtcommissie vast. Dan moet je je afvragen of een wereldwijd verbod nog proportioneel is. Dat vraag ik me dus echt af", begint de Hoogleraar in gesprek met het AD.

Olfers haalt vervolgens andere dubieuze praktijken aan waar de FIFA volgens haar zelf schuldig aan is. "Als je het WK laat organiseren in een land waar op homoseksualiteit de doodstraf staat (Saoedi-Arabië), welke normen wil je als FIFA zijnde dan hanteren op dit punt? Dit draagt hij zijn leven mee. Hoeveel meer willen we nu nog?"

Volgens Olfers zou het dan ook een uitzonderlijke en buitenproportionele situatie zijn wanneer Overmars daadwerkelijk wereldwijd voor één jaar wordt geschorst. "Ik vind als hoogleraar dat we hier stil bij moeten staan. We moeten redelijk blijven. Dit is tuchtrecht, maar zelfs in het strafrecht, dat zo is ingericht dat mensen weer kansen moeten krijgen, worden nauwelijks (wereldwijde) beroepsverboden uitgedeeld."