Nieuws

Wie is Kristijan Belic, de Servische middenvelder die debuteert voor AZ?

Wie is Kristijan Belic, de Servische middenvelder die debuteert voor AZ?

17 januari - 11:25 Laatste update: 20 januari - 19:05

AZ heeft de tweede winterse vertsterking binnen en ruimt direct een basisplaats voor hem in. Kristijan Belic heeft de overstap van Partizan Belgrado naar Alkmaar gemaakt en verschijnt tegen PEC Zwolle direct in de basis. Maar wie is de Servische middenvelder eigenlijk? Voetbalnieuws.nl vertelt het je!

Kristijan Belic werd op 25 maart 2001 in België geboren. Zijn vader Dusan was destijds doelman van de club Sint-Truiden. Dusan kwam in opspraak in België na een reportage in het programma Panorama. De doelman zou in wedstrijden waar veel geld ingezet werd enkele discutabele blunders hebben gemaakt. Na deze zaak ging de familie Belic naar Canada, waar Kristijan begon met voetballen bij Serbian White Eagles.

Jeugd in Engeland

In zijn vaderland speelde Belic vervolgens in de onder-15 van OFK Beograd, maar na een jaar pikte West Ham United de toen vijftienjarige jonge speler op. Bij West Ham was er geen perspectief voor de middenvelder en Belic besloot na drie jaar West Ham om in 2019 een transfer te maken naar Olympiakos. Voor de Griekse topclub maakte hij in 2020 zijn profdebuut in de Griekse beker. Ook speelde hij voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Servië. Tot op heden kwam Belic niet verder dan twee interlands voor jong Servië. 

Terug in Servië

Na zijn avontuur in Griekenland ging de middenvelder terug naar Servië. Daar speelde hij een seizoen voor FK Čukarički. In dat seizoen speelde Belic 13 wedstrijden en wist indruk te maken op topclub FK Partizan, dat hem voor 200 duizend euro overnam. Dit seizoen speelde Belic negentien wedstrijden voor de achtvoudig kampioen van Servië, waarin hij twee doelpunten en zes assists wist te noteren. In totaal speelde de verdedigende middenvelder 55 duels voor Partizan, waarin hij drie keer het net wist te vinden en zeven keer een treffer voorbereidde.

Wat voor speler is Belic?

Belic is een verdedigende middenvelder die op het middenveld een koppel moet gaan vormen met Jordy Clasie. Op de nieuwjaarsreceptie van AZ gaf directeur voetbalzaken al aan dat de Alkmaarders op zoek waren naar een middenvelder. “We kijken naar een ervaren middenvelder van het type Fredrik Midtsjø of Tijjani Reijnders. Dat type ontbreekt op dit moment nog in onze selectie”, zei Huiberts. Of Belic ook die spelers ka doen vergeten is nog maar de vraag, maar met een prijskaartje van drieënhalve miljoen euro zal AZ wel het nodige van de speler verwachten. De middenvelder blinkt in zijn vaderland vooral uit in het veroveren van de bal en zal waarschijnlijk niet al te vaak betrokken zijn bij een doelpunt.