Nieuws

Wie is Bryan Gil, de aanvaller waar Feyenoord een derde keer voor in de markt is?

Wie is Bryan Gil, de aanvaller waar Feyenoord een derde keer voor in de markt is?

11 april - 12:36 Laatste update: 22 april - 18:54

Feyenoord gaat wederom een poging wagen voor Bryan Gil, meldt 1908.nl. De Spanjaard leek een jaar geleden al dicht bij een overstap naar de Eredivisie. Na de bekerhuldiging van de Rotterdammers ging directeur Dennis te Kloese daar concreet op in. VoetbalNieuws.nl stelt de mogelijk nieuwe aanvaller van Feyenoord aan je voor.

Geboren op 11 februari 2001 in de Zuid-Spaanse plaats Barbate, maakt Gil zijn eerste stappen in het profvoetbal bij Sevilla. De jeugdige Gil komt dan over van zijn jeugdclub Barbate CF en stroomt de jeugdopleiding van Sevilla FC binnen. In 2015 vertrekt de aanvaller voor een jaar naar de jeugd van Club Deportivo Altair. Na diverse jeugdelftallen bij Sevilla te hebben doorlopen, volgt in januari 2019 zijn debuut in het eerste. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid (1-1) mag Gil in de blessuretijd van de tweede helft invallen. Wat volgen dat seizoen zijn nog eens twaalf wedstrijden in het eerste van Sevilla.

Reeks van huurperiodes

Een seizoen later speelt Gil nog enkele wedstrijden voor Sevilla, maar wordt in de winterse transferperiode uitgeleend aan CD Leganés. Een half jaar later wordt Gil tijdelijk gestald bij SD Eibar, waar hij met vier assists én doelpunten een sterke indruk achterlaat. In de zomer van 2021 heeft Tottenham maar liefst 25 miljoen euro over voor de aanvaller. Echter keert Gil na een half jaar alweer terug naar Spanje, waar hij op huurbasis uitkomt voor Valencia CF. Dat gehele seizoen speelt de aanvaller 37 wedstrijden, waarin hij slechts voor twee assists kan zorgen. Terug bij Spurs krijgt Gil amper een kans en keert in de winter van 2023 wederom terug naar Spanje, waar Sevilla hem weer terug in de armen neemt. In 24 wedstrijden is Gil goed voor twee doelpunten én assists. Terug bij Spurs staat de teller van Gil dit seizoen op negen optredens. In totaal wist Gil in zijn carrière als profvoetballer voor negen doelpunten en twaalf assists in 143 wedstrijden te zorgen.

Interlandcarrière Gil

Op 25 maart 2021 maakt Gil zijn debuut voor het Nationale Elftal van Spanje, waar hij nog eens drie keer voor zal uitkomen. Daarnaast is Gil ook actief op de Olympische Spelen van 2021, waar Spanje het schopt tot de finale van het toernooi. Daarin gaat het na verlenging wel met 2-1 onderuit tegen Brazilië. Zo pakt Gil een zilveren medaille met Spanje. In 2019 wist Gil met Spanje Onder 19 wél een toernooi te winnen, waar het zich tijdens het jeugd-EK in Armenië tot Europees kampioen wist te kronen.

Contract Gil

Bij zijn overstap in 2021 naar Tottenham zette Gil een krabbel onder een contract van vijf jaar. Hierdoor staat de aanvaller nog tot medio 2026 vast in Noord-Londen. Volgens Transfermarkt.com vertegenwoordigt de 23-jarige Gil een marktwaarde van zestien miljoen euro.

Te Kloese over interesse in Gil

Na de bekerhuldiging van Feyenoord op 22 april ging Te Kloese in op de interesse in Gil. "We bieden een fantastisch podium om jongens hun carrière een mooi vervolg te gven. Of om zich weer te laten zien", zei hij tegen ESPN. "Gil is een goede speler, maar er zijn veel meer clubs die naar die jongen kijken."