Nieuws

Waarom vertrok Aston Villa-target Crysencio Summerville zo vroeg bij Feyenoord?

Waarom vertrok Aston Villa-target Crysencio Summerville zo vroeg bij Feyenoord?

25-12-2023 12:44

Crysencio Summerville staat in de belangstelling van Aston Villa. Het voormalige jeugdexponent van Feyenoord vertrok in het seizoen 2020/2021 uit Rotterdam zonder er ook maar één officieel duel te hebben gespeeld. Waarom eigenlijk? VoetbalNieuws legt het voor je uit.

Hoe lang speelde Summerville voor Feyenoord?

De inmiddels 22-jarige Summerville werd geboren in Rotterdam en speelde tussen 2008 en 2019 in de jeugd van Feyenoord. Via de Onder 17 en de Onder 19 belandde hij in 2019 via een huurtransfer bij het eerste elftal van FC Dordrecht. Dat kwam tot stand omdat Summerville een nogal lastige jongen zou zijn geweest.

Zo ging de aanvaller op de vuist met een ploeggenoot en lieten meerdere jeugdtrainers doorschemeren dat hij vervelend zou zijn. Summerville deed het in een half seizoen in de Keuken Kampioen Divisie vrij behoorlijk. In achttien duels scoorde hij vijf keer en gaf hij één assist. Het seizoen daarna, in de zomer van 2019, vertrok Summerville op huurbasis naar ADO Den Haag. In de hofstad kwam de lichtvoetige buitenspeler 21 keer in actie in de Eredivisie, wat hem twee goals en drie assists opleverde.

Waarom ging Summerville vroeg weg bij Feyenoord?

Summerville keerde in de voorbereiding op het seizoen 2020/2021 terug bij Feyenoord en kreeg in eerste instantie ook een kans bij de hoofdmacht, die toen nog werd gecoacht door Dick Advocaat. Zo kreeg de aanvaller een lager rugnummer toebedeeld dan voorheen; achttien. Halverwege augustus gaf Summerville echter aan dat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen, omdat hij te weinig perspectief zag op speeltijd. De jongeling werd daarom teruggezet naar Feyenoord Onder 21.

Sommigen vonden zijn besluit veel te voorbarig, maar Summerville heeft bewezen dat de daaropvolgende transfer naar Leeds United hem geen windeieren heeft gelegd. De inmiddels 22-jarige rechtsbuiten speelde tot dusver 61 officiële duels voor The Whites, waaronder ook een hoop in de Premier League. Hij scoorde vijftien keer en gaf ook acht assists.

Inmiddels vertegenwoordigt Summerville volgens Transfermarkt een waarde van ongeveer achttien miljoen euro. In de zomer van 2023 zou Leeds al een bod van ongeveer 23 miljoen euro van Burnley voor hem hebben afgewezen. Rondom de kerst werd duidelijk dat ook Aston Villa een hengel naar hem heeft uitgegooid.