Nieuws

Leeuwinnen willen naar Spelen, maar bondje tussen Engeland en Schotland dreigt

Leeuwinnen willen naar Spelen, maar bondje tussen Engeland en Schotland dreigt

04-12-2023 20:59 Laatste update: 05-12-2023 16:48

De Oranje Leeuwinnen kunnen zich dinsdagavond plaatsen voor de Olympische Spelen. Wanneer de dames van bondscoach Andries Jonker eerste worden in hun Nations League-poule gaan ze naar het toernooi in Parijs. Er kan zich echter een bijzondere situatie voordoen wanneer twee andere groepsgenoten een mogelijk bondje sluiten: Engeland en Schotland. Hoe zit dat precies? VoetbalNieuws legt het je uit!

Oranje is in het gloednieuwe toernooi ingedeeld in een poule met België, Engeland en Schotland. Met nog één speelronde te gaan maken naast Nederland, dat koploper is, ook Engeland en België nog kans op de poule winst. Oranje en Engeland hebben negen punten, België acht. Dinsdagavond treedt Nederland in eigen huis aan tegen België. Wanneer Oranje wint, moet Engeland ervoor zorgen dat het met een fors doelpuntenverschil de Schotten verslaat.

En dat zou niet eens zo ondenkbaar kunnen zijn. Sterker nog, de Schotten hebben er baat bij wanneer Engeland poulewinnaar wordt. Dat komt omdat tijdens de Olympische Spelen de atleten uit Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales onder de vlag van Groot-Brittannië spelen. De bondscoach van het Britse olympische elftal kan dus zowel spelers uit Engeland als uit Schotland kiezen.

1. Nederland (5-9) (+4)
2. Engeland (5-9) (+1)
3. België (5-8) (+1)
4. Schotland (5-2) (-6)

Het ouderwetse handjeklap zou dus zomaar kunnen optreden tussen de Engelsen en de Schotten, al benadrukken vele betrokkenen de sportieve rivaliteit tussen beide landen. Aanvoerster Rachel Corsie zei maandag nog dat ze het respectloos vond dat de integriteit van de Schotten in twijfel wordt getrokken.

Oranje weet in ieder geval wat het moet doen. Wanneer de Nederlandse vrouwen met een aangename doelpuntenmarge winnen van België, moeten de Engelsen ongeveer vijf à zes keer scoren tegen de Schotten.

Bekijk de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Kevin Hofland, Willy van de Kerkhof, een terugblik op Feyenoord - PSV, de buitenkansjes op de transfermarkt voor Ajax én de top drie grootste talenten uit de Eredivisie!