Exclusive

Wie is Warren Zaïre-Emery: het Franse supertalent van Paris Saint-Germain?

Wie is Warren Zaïre-Emery: het Franse supertalent van Paris Saint-Germain?

18 november - 19:27 Laatste update: 21:44

Warren Zaïre-Emery is bezig aan een ware opmars. De pas zeventienjarige middenvelder maakte zijn debuut voor Frankrijk tegen Gibraltar en was direct trefzeker. VoetbalNieuws stelt de groeibriljant van Paris Saint-Germain aan je voor.

Geboren op 8 maart 2006 te Montreuil, een dorp naast Parijs, begon Zaïre-Emery zijn voetbalcarrière in de jeugd van Aubervilliers. In 2014 volgde een overstap naar de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain, waar ze de kwaliteiten van de middenvelder al snel zagen. De tiener met Martinikaanse roots mocht zich tegen het einde van het seizoen 2021/22 voor het eerst laten zien bij het eerste van PSG.  Op 6 augustus 2022 volgde met een leeftijd van zestien jaar en 151 dagen zijn officiële debuut voor de Parijzenaren. Zaïre-Emery verbrak zo het record van jongste speler ooit voor PSG.

Een half jaar later verbrak Zaïre-Emery het volgende record, toen de middenvelder op 14 februari 2023 ineens terug te vinden was in basiself van PSG tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München. Zo werd de tiener met een leeftijd van 16 jaar en 343 dagen de jongste speler die in de basis startte in het miljardenbal. Tijdens de return tegen Bayern bleef het bij een invalbeurt. In oktober maakte Zaïre-Emery al zijn debuut in de Champions League, met een invalbeurt tegen Maccabi Haifa.

Tijdens zijn debuutseizoen bij PSG kwam Zaire-Emery al 31 keer in actie voor de Franse topclub, waarin de middenvelder in de Ligue 1 twee keer trefzeker was. Waar korte invalbeurten zich al snel afwisselde voor basisplaatsen, is dat een seizoen later telkens het geval. Het leverde de voetballer dan ook een oproep voor het Nationale Elftal van Frankrijk op. Zo kan de zeventienjarige tegen Gibraltar of Griekenland zijn debuut maken. Met de Onder 17 van Frankrijk kroonde Zaïre-Emery zich in 2022 nog tot Europees kampioen, tijdens het EK in Israël.

Op 18 november volgde het debuut in Les Blues voor Zaïre-Emery. De tiener schoot na een kwartier spelen direct raak, maar moest daarna het veld geblesseerd verlaten. Met een leeftijd van 17 jaar en 255 dagen was de middenvelder de jongste speler die het shirt van Frankrijk droeg in meer dan honderd jaar. Het officielë record werd in 1906 met een leeftijd van 16 jaar en 306 dagen gezet door Julien Verbrugghe, waar Maurice Gastiger in 1914 met een leeftijd van 17 jaar en 126 dagen een interland speelde voor Frankrijk.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!