Opinie

Van Hanegem hekelt WK-favorietenrol Oranje: 'Werden een uur kleurenblind gespeeld'

Van Hanegem hekelt WK-favorietenrol Oranje: 'Werden een uur kleurenblind gespeeld'

03-04-2022 21:24 Laatste update: 21:29

Willem van Hanegem zet zijn vraagtekens bij een favorietenrol van het Nederlands elftal voor een eindzege van het WK in Qatar. De Kromme blikt in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad terug op de afgelopen interlandperiode en zag dat Oranje een uur lang 'kleurenblind' werd gespeeld tegen Duitsland.

Van Hanegem snapt niet dat men in Nederland denkt aan het winnen van het WK. 'Het Nederlands elftal kun je in mijn ogen onmogelijk tot de favorieten rekenen bij het WK. We jubelen in dit land weer allemaal om de loting, maar ik ben dat eerste uur tegen de Duitsers van afgelopen week nog niet vergeten', schrijft hij in de Rotterdamse krant.

Ook over het 'nieuwe' systeem van bondscoach Louis van Gaal is Van Hanegem niet bepaald onder de indruk. 'Maar dat systeem met drie centrale verdedigers, dat spelen ze in de hele wereld toch al jarenlang? Wim Jansen deed het in de jaren 90 al, toen hij Feyenoord onder zijn hoede nam', vervolgt De Kromme.

De voormalig nummer tien denkt dat Oranje niet zo gemakkelijk door de poulefase van het WK fietst als op voorhand wordt verwacht. 'Winnen van Qatar zal wel lukken, maar Ecuador zal een taaie kluif worden. En Senegal is nog meer dan dat. Die gasten zijn zo ongelooflijk sterk. En ze hebben prima spelers. Als je daar tegen speelt, doet elk duel pijn', besluit van Hanegem.