Ajax kan ook in Amsterdam geen potten breken en gaat ten onder tegen Brighton

09-11-2023 20:37

Ajax is er donderdag niet in geslaagd een positief resultaat neer te zetten in de Europa League. Het Engelse Brighton was te sterk in de Johan Cruijff Arena, waardoor uitschakeling in Europa nu al dreigt. Het werd 0-2 voor The Seagulls

Het Nederlands getinte Brighton startte met onder meer Jan Paul van Hecke, Bart Verbruggen en Joël Veltman in de basis. Bij Ajax koos interim-trainer John van 't Schip verrassend voor zowel Anton Gaaei als Devyne Rensch. Ook was er plek voor Silvano Vos. Ajax begon sterk aan het duel en speelde fris tegen de Premier League-ploeg. Het ging echter na een kwartier al mis: Vos leverde de bal zomaar in, waardoor Ansu Fati eenvoudig kon binnentikken: 0-1.

De tegentreffer was een harde klap voor de Amsterdammers, vooral gezien het aardige spel dat daarvoor werd vertoond. Ajax ging op zoek naar de gelijkmaker, maar bleef verdedigend wel laag staan. Gedurende de tweede helft appelleerde Ajax twee keer voor hands: eenmaal schoot Kristian Hlynsson de bal op de hand van Billy Gilmour, vervolgens werd Brian Brobbey naar de grond geduwd door Lewis Dunk. Beide keren wilde de scheidsrechter er niet in mee.

In de tweede helft ging het snel fout voor Ajax: Simon Adingra schoot van dichtbij hard binnen en verdubbelde de score van Brighton. De thuisploeg ging het hierna vol op de aanval gooien en bracht onder meer Carlos Forbs en Georges Mikautadze binnen de lijnen. Met het aanvallende duo werd Ajax een stuk dreigender. Brobbey leek voor de aansluitingstreffer te zorgen, maar zijn schoot raakte beide palen en rolde vervolgens uit het doel. In de slotfase schoot Chuba Akpom nog hard op doel, maar zijn schoot landde recht op doelman Verbruggen.

Door de nederlaag staat Ajax na vier wedstrijden op twee punten in Groep B, waarmee de laatste plek wordt bezet. Het verschil met nummers twee Marseille en AEK Athene is respectievelijk drie en twee punten.