Nieuws

Wie is Fabrizio Corona, de klokkenluider van het Italiaanse gokschandaal?

Wie is Fabrizio Corona, de klokkenluider van het Italiaanse gokschandaal?

18-10-2023 17:05

Het voetballersgokschandaal in Italië draait inmiddels op volle toeren en is onder meer de wereld ingeholpen door Fabrizio Corona. Wie is deze 49-jarige klokkenluider, die de laatste jaren al voor genoeg controverses zorgde in Italië? VoetbalNieuws vertelt het je. 

Fabrizio Maria Corona werd op 29 maart 1974 geboren in Catánia in Italië in een familie van journalisten. De entrepreneur was mede-oprichter van het fotografiebureau Corona's en was ook als playboy actief. In 2007 kwam Corona voor het eerst in grote opspraak na het zogeheten Vallettopolli-schandaal, waarin het bureau van Corona politici en andere beroemdheden in beschamende en vaak seksuele situaties tegen hun weten in werden gefotografeerd.

Corona moest zich verantwoorden tegenover de rechtbank en moest 77 dagen de gevangenis in. Hierna schreef Corona onder meer een boek over zijn ervaringen in de cel.  In 2009 begon Corona als acteur op de Italiaanse televisie, maar werd de destijds 34-jarige man ook in verband gebracht met het volgende schandaal. Corona werd ervan beschuldigd foto's te gebruiken als afpersingsmateriaal. In 2013 werd Corona veroordeeld tot vijf jaar cel, maar deze straf zat hij nooit uit.

De rechtbank eiste in 2015 dat Corona vijftien jaar de cel inging, maar in 2019 zat Corona thuis zijn straf uit op medische gronden. In 2021 stelde de rechtbank dat Corona terug moest keren naar de gevangenis. Het klokkenluiden van Corona over het gokschandaal in Italië kon aanvankelijk vooral op kromme gezichten rekenen, maar na bekentenissen van voetballers Sandro Tonali en Nicolo Fagioli hebben de claims van Corona een stuk meer gewicht.