Nieuws

Voor welke edities van het EK kwalificeerde het Nederlands elftal zich niet?

Voor welke edities van het EK kwalificeerde het Nederlands elftal zich niet?

12-10-2023 10:45

Het Nederlands elftal heeft momenteel een goede kans om zich te plaatsen voor het EK 2024 in Duitsland, maar moet nog wel aan de bak in groep B. Toch is het in de geschiedenis een aantal keer voorgekomen dat Oranje zich niet wist te plaatsen voor het Europese eindtoernooi. Wanneer was dit eigenlijk allemaal? VoetbalNieuws brengt het voor je in kaart.

Zes keer niet van de partij

Van de zestien EK’s die de geschiedenis telt was het Nederlands elftal zes keer niet van de partij. Het eerste EK werd in 1960 gehouden in Frankrijk en voor dat toernooi nam Nederland niet eens deel aan de kwalificatie. Voor de drie opeenvolgende edities in '64 (Spanje), '68 (Italië) en '72 (België) probeerde Oranje zich wel te kwalificeren, maar tevergeefs.

In '76 was het Nederlands elftal er voor het eerst bij op een EK, het toernooi dat werd gehouden in voormalig Joegoslavië. In de periode van toen tot nu kwalificeerde Nederland zich slechts twee keer niet. Dat was in '84 (Frankrijk) onder leiding van Kees Rijvers en in 2016 (Frankrijk) onder leiding van Guus Hiddink en Danny Blind. Wanneer je alle EK's waar het Oranje zich niet voor heeft geplaatst op een rij zet zie je een opvallend patroon: in totaal is er drie keer een EK gehouden in Frankrijk en tot drie keer toe wist het Nederlands elftal zich daar niet voor te plaatsen.