Interview

Verbazing over Engelse arbitrale dwaling: 'Typische Babylonische spraakverwarring'

Verbazing over Engelse arbitrale dwaling: 'Typische Babylonische spraakverwarring'

03-10-2023 12:52 Laatste update: 12:56

Yannick Sonnemans

Afgelopen weekend gebeurde er iets zeer opmerkelijks tijdens het duel in de Premier League tussen Tottenham Hotspur en Liverpool. Een zuiver doelpunt van Liverpool-aanvaller Luis Diaz werd afgekeurd na miscommunicatie binnen het arbitrage-team. VoetbalNieuws sprak met voormalig scheidsrechter Mario van der Ende over de situatie.

Schets van de situatie

Halverwege de eerste helft kwam Liverpool via een goal van Diaz op gelijke hoogte tegen Spurs na een goal van Diaz, die randje buitenspel achter de Londense verdediging opdook. De Colombiaan werkte koelbloedig af maar zag tot zijn grote verbazing dat zijn goal na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd.

Wat bleek; scheidsrechter Simon Hooper volgde het advies van de grensrechter die voor buitenspel vlagde. Darren Engeland, de VAR van dienst, controleerde het doelpunt en zag ook dat het geen buitenspel was en dacht zich te voegen bij het oordeel van zijn collega’s op het veld. Doordat de VAR een bevestiging gaf dacht Hooper vervolgens dat het wel buitenspel was en dus ging de treffer niet door.

Typische Babylonische spraakverwarring

"Als je allemaal dezelfde taal spreekt, dan kun je dus inderdaad spreken van miscommunicatie", begint Van der Ende, die ook niets anders kan concluderen dat er een ernstige fout is begaan. "Ik denk dat dit voor iedereen toch wel weer alarmbellen af moet laten gaan. Voordat je het spel laat hervatten moet je in ieder geval duidelijk communiceren of het wel of geen buitenspel is."

"Ze hebben alle tijd gehad om het even te bekijken, maar zoals ik het nu zag dan zie je op een gegeven moment de grensrechter wel vlaggen, maar je weet dus niet wat hij precies gezegd heeft. Dit is gewoon een duidelijk verhaal van een Babylonische of Engelse spraakverwarring", gaat de voormalig scheidsrechter verder, die zijn vraagtekens zet bij de kwaliteit van de leiding. "Dat kan niet op dit niveau. Het valt of staat altijd met de kwaliteit van de mensen die achter die beeldschermen gaan mogen zitten. Ik vind het ook niet gek dat de Engelse bond hier heel erg over heeft opgegeven", besluit hij.

VoetbalNieuws sprak met Van der Ende in TITELSTRIJD. Bekijk de hele aflevering hieronder.