Exclusive

Van Gaal op DFB-lijstje, maar hoe verliep zijn vorige avontuur in Duitsland?

Van Gaal op DFB-lijstje, maar hoe verliep zijn vorige avontuur in Duitsland?

13 september - 15:38 Laatste update: 16:26

Louis van Gaal is in beeld om bondscoach te worden van Duitsland. De oefenmeester hunkert nog altijd naar prijzen en is volgens menigeen de aangewezen persoon om Die Mansschaft er weer bovenop te krijgen. Voetbalnieuws neemt de vorige Duitse periode, en de befaamde uitspraken, van Van Gaal onder de loep.

Louis van Gaal, geboren op 8 augustus 1951 staat te boek als een zeer illustere man. Na een spelerscarrière bij Ajax, Royal Antwerp, Telstar, Sparta Rotterdam en AZ maakte de geboren Amsterdammer naam als succestrainer. Titels werden en gevierd met Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München, maar die ene prijs ontbreekt nog altijd op het imposante palmares van Van Gaal. In drie periodes bij het Nederlands elftal wist de bondscoach geen prijs te pakken, tot zijn eigen teleurstelling.

Opkomst van Tulpengeneraal

Als trainer van Ajax ging het voor de wind met Van Gaal. Eerst als assistent naast Leo Beenhakker, maar als hoofdtrainer ontpopte hij zich tot een tactisch meesterbrein. Driemaal op rij werd de landstitel behaald en als absoluut hoogtepunt werd de Champions League gewonnen in 1994/95. Na de gewonnen Wereldbeker liet Van Gaal van zich horen door de bekende uitspraak: "Wij zijn de beste." Een uitspraak die wel eens vaker terug kwam. In Spanje werden ook prijzen gepakt, maar eindigde zijn tijd toch wat minder positief. Volgens Van Gaal was de pers tegen hem en zorgden zij voor zijn uiteindelijke vertrek. "Amigos de la prensa, yo me voy. Felicidades", vrij vertaald als: "Vrienden van de pers, ik ga weg. Gefeliciteerd."

Duits succes

Na een tegenvallende periode bij het Nederlands elftal, een terugkeer bij Barcelona en een kampioenschap met AZ streek Van Gaal in 2009 neer bij Bayern München. Als assistent had hij Andries Jonker meegenomen en beide presteerden uitstekend in de komende jaren. Van Gaal was van de harde hand, maar altijd eerlijk en direct. De spelers zagen dat Van Gaal hen, in vergelijk met andere trainer, wel constant bemoeide hoe ze moesten voetballen, zo vertelde Andries Jonker later aan Voetbal International. "De trainingen gingen meteen op zijn Van Gaals: passen en trappen, positiespel en partijspel. Je voelde dat dit een grote verandering was voor die spelers. Deze trainer gaat ons zeggen hoe we moeten passen. Dwingt ons met ons verkeerde been te passen. Spreekt ons elke dag aan op beter worden."

Eén van de spelers die uitgroeide tot een ster onder Van Gaal was Thomas Müller. De Duitser debuteerde een jaar voordat Van Gaal kwam, maar onder de Nederlander miste de Duitser bijna geen minuut. Binnen een jaar werd Müller topscorer van het WK 2010 en groeide hij uit tot een icoon van het Duitse voetbal. "Ondanks zijn wat kortere ambtstermijn heeft Van Gaal niet alleen bij FC Bayern een blijvende indruk gemaakt, maar ook in de gehele Bundesliga over het algemeen", vertelde Müller jaren later tegenover Kicker. Mocht Van Gaal bondscoach worden van Duitsland, is Müller één van de spelers die hij dan weer tegen zal komen.

Wie ook onderdeel werd van het succes van Arjen Robben. Mark van Bommel drong bij de clubleiding aan op de komst van Robben en vlak voor het sluiten van de markt kwam de aanvaller over van Real Madrid. De Nederlander liet een onuitwisbare indruk achter en groeide uit tot een clubicoon. "Iedereen moest duidelijk wennen. Dat is altijd zo als Louis van Gaal ergens binnenkomt. Hij heeft tijd nodig met zijn werkwijze en zijn visie", vertelde Robben achteraf over de komst van Van Gaal.

Wat volgde was een zinderend seizoen waar Bayern meermaals ontsnapte aan Europese uitschakeling en uiteindelijk na drie jaar weer de landstitel pakte. In eigen huis kon Bayern de treble veilig stellen, maar Internazionale bleek met 2-0 te sterk. Geen Champions League, maar wel volop lof voor de Nederlandse oefenmeester. Van Gaal kreeg de bijnaam 'Tulpengeneral' en sprak ook meermaals in het Duits de supporters toe. Typerend met de 'Wir sind die besten' werd het kampioensfeest dat jaar gevierd.

Wat volgde was een seizoen zonder al te veel hosanna. Bayern won de Supercup, maar kampioen werd Van Gaal niet in zijn tweede seizoen. Europees succes bleef uit en Schalk 04 schakelde de ploeg uit in de beker. Ondanks een doorlopend contract besloten Van Gaal en Bayern na twee seizoenen uit elkaar te gaan. Van Gaal sprak over een verschil van inzicht. "Misschien is het voor de club beter dat ik vertrek."

Toekomst

Na twee periodes bij Oranje en twee seizoenen bij Manchester United lonkt er dus mogelijk weer een nieuwe uitdaging voor Van Gaal. De oefenmeester kan wellicht aan de bak bij het Duitse elftal en meerdere iconen staan te springen om zijn komst. In ieder geval zien Philipp Lahm en Bastiaan Schweinsteiger de komst van de Nederlander wel zitten en kan Van Gaal dan eindelijk een keer zeggen: 'Wir sind die besten von Europa', als hij in Berlijn het Duitse volk toespreekt. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s