Nieuws

Jonker en Oranje vrouwen verbaasd om ophef: 'Ging niet eens om een haka'

Jonker en Oranje vrouwen verbaasd om ophef: 'Ging niet eens om een haka'

11-07-2023 18:08

Bondscoach Andries Jonker verbaast zich over de ophef die is ontstaan door een oud filmpje van de Oranje Vrouwen. De voetbalsters leken een haka, een traditionele dans uit Nieuw-Zeeland, lacherig na te bootsen, maar volgens Jonker is dat helemaal niet aan de orde.

Zowel de Nederlandse selectie als de Spaanse selectie gingen dinsdag door het stof nadat filmpjes opdoken waarin de dans belachelijk werd gemaakt, zo leek het. In principe mag iedereen de haka door iedereen worden uitgevoerd, als er maar respect en begrip achter de dans zit. Volgens Jonker was er geen sprake van de dans. "Ik heb die oefening gezien, maar ik heb geen moment gedacht dat er iets verkeerd ging", meent de bondscoach.

De Oranjedames deden een oefening van fysiektrainer René Wormhout en hadden niet de intentie om de haka na te bootsen. "Als je het vergelijkt: onze oefening heeft in de verste verte niets met een haka te maken en er wordt ook op geen enkele manier om een haka gevraagd. Op geen enkele manier", verzucht Jonker.