Nieuws

Wanneer plaatst Jong Oranje zich voor de kwartfinale van het EK en wanneer niet?

Wanneer plaatst Jong Oranje zich voor de kwartfinale van het EK en wanneer niet?

27-06-2023 11:39 Laatste update: 19:25

Jong Oranje is bezig aan zijn laatste groepsduel met Jong Georgië. De strijd in Groep A tussen de mannen van Erwin van de Looi, Jong België, Jong Georgië en de Portugezen ligt nog helemaal open. Wanneer is Jong Oranje door en wanneer niet? VoetbalNieuws heeft het uitgezocht.  

Omdat Jong Oranje tegen Jong België en Jong Portugal gelijk heeft gespeeld, staat de ploeg nu op twee punten uit twee duels, net als Jong België. Jong Georgië gaat aan kop in Groep A, met vier punten. De Portugezen verzamelden pas één punt uit twee duels.

Jong Oranje is bezig aan het duel met Jong Georgië. Bij een overwinning op de jongelingen uit het gastland is Nederland zeker van plaatsing voor de kwartfinales. Ook bij een gelijkspel is er nog hoop. Dan is Jong Oranje afhankelijk van het resultaat bij Jong Portugal-Jong België. Bij een nederlaag is het einde verhaal voor de mannen van Van de Looi.

Wat gebeurt er als Jong Oranje gelijkspeelt tegen Jong Georgië?

Bij een gelijkspel tegen Jong Georgië is Jong Oranje afhankelijk van het resultaat bij Jong Portugal-Jong België. Bij een overwinning voor een van beide ploegen ligt Jong Oranje eruit. Bij een gelijkspel moet er gekeken worden naar het doelsaldo. Op dit moment staan de Belgen boven Nederland op basis van het aantal gemaakte doelpunten. Jong België heeft een doelsaldo van 2-2 en Jong Oranje 1-1. Als allebei de duels in een gelijkspel eindigen dan gaat het land met de meeste gemaakte doelpunten door.

Wat als het aantal gemaakte doelpunten ook gelijk is?

Als de talenten uit België uiteindelijk evenveel doelpunten hebben gemaakt als Jong Oranje, dan is het aantal rode of gele kaarten doorslaggevend. Op dit moment hebben onze Zuiderburen evenveel gele kaarten, die één strafpunt opleveren, gepakt als Nederland (6). Een eventuele rode kaart of twee keer geel in één duel levert drie strafpunten op.

Mochten ook de gele of rode kaarten geen beslissing geven, dan wordt er gekeken naar de coëfficiëntenlijst. Daarbij is Jong Oranje in het voordeel. Nederland staat op de zesde plaats op die lijst, België achtste.