Opinie

'Steijn is vergelijkbaar met Ten Hag: 'Komt van de subtop en durft in te grijpen''

'Steijn is vergelijkbaar met Ten Hag: 'Komt van de subtop en durft in te grijpen''

12-06-2023 16:32
2

Maurice Steijn staat op het punt om de nieuwe trainer van Ajax te worden. Voor velen is dat een opmerkelijke keuze van de Amsterdamse clubleiding. Volgens Freek Jansen, Ajax-watcher van Voetbal International, kiest de club voor een 'Route-Ten Hag'.

"Hij is een hele eerlijke trainer, niet te moeilijk doen", zo stelt Jansen. "Zijn trainingen bij ADO waren gewoon open. Hij maakte er geen wiskunde van. Zijn ploegen waren altijd karaktervol. Hij speelde altijd naar de mogelijkheden. Dit is de selectie, hier moet ik het mee doen en dan is deze manier van spelen het beste. Heel pragmatisch. Dat laat hij in zijn carrière ook wel zien."

De technisch directeur van Ajax, Sven Mislintat, stelde gelangere tijd dat hij een trainer zocht die Ajax beter kon later presteren dan men van de club verwacht. Dat is Steijn in ieder geval gelukt met VVV en Sparta. Volgens Jansen kiest Ajax voor de 'Route-Ten Hag'. De voormalig succescoach van de Godenzonen kwam immers ook uit de subtop. "Het wordt superboeiend om te zien. Links- of rechtsom blijft het een gewaagde keuze."

Peter Bosz ging naar PSV, Pascal Jansen blijft naar alle waarschijnlijkheid bij AZ. Daarom moest Ajax in een andere categorie trainers gaan kijken. Waar Steijn bij Sparta weinig tot geen verwachtingen hoefde na te streven, is dat bij Ajax natuurlijk alles behalve het geval. De aanhang van de Amsterdammers verwacht simpelweg dat er prijzen worden gewonnen, het liefst middels aanvallend voetbal.

"Hij durft wel keihard in te grijpen", zo vervolgt Jansen. "Voor mensen of spelers die niet in de pas lopen of ander gedrag vertonen, is hij genadeloos. Dan stuurt hij ze ook gewoon weg. Dat is makkelijker bij VVV, NAC, ADO of Sparta dan bij Ajax. Daar heb je met absolute topspelers te maken. Je kunt spelers die voor tien, twintig of dertig miljoen zijn gehaald, natuurlijk niet zomaar wegsturen. Maar er is wel een trainer nodig die echt de baas is in de kleedkamer. De selectie moet een boost gaan krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe de kwaliteiten van Maurice Steijn zijn om dat bij Ajax voor elkaar te krijgen."