Reactie

Kampioensbesef kwam bij Trauner pas écht na Ajax-uit: 'Scherp zijn en blijven'

Kampioensbesef kwam bij Trauner pas écht na Ajax-uit: 'Scherp zijn en blijven'

03-05-2023 06:55

Gernot Trauner staat op het punt om landskampioen te worden met Feyenoord. De 31-jarige Oostenrijker is al twee seizoenen lang een steunpilaar in de defensie van de ploeg van Arne Slot en stelt veel aan zijn trainer te hebben te danken. De échte realisatie dat de Rotterdammers dit seizoen de titel konden pakken, ontstond volgens hem na de Klassieker in de Johan Cruijff Arena.

De boomlange verdediger stelt in gesprek met het Algemeen Dagblad dat Feyenoord er momenteel veel anders voor staat dan toen hij bij de club arriveerde in 2021. In positieve zin, uiteraard. "De club had een zware tijd achter de rug. Met de komst van Arne Slot is er heel veel veranderd. Wat betreft het voetbal en de manier waarop we spelen. Het is voor mij een mooie reis sinds ik bij Feyenoord ben. Het eerste jaar was al heel mooi. Dan is de vraag: wat komt er daarna? Dit seizoen is alleen maar mooier. We staan er heel goed voor. Iedereen voelt dat we iets speciaals kunnen bereiken. We praten niet over de titel, wél over het voetbal. We moeten het eerst voor elkaar zien te krijgen."

Echter erkent ook Trauner dat het wel heel gek moet lopen, wil Feyenoord de zestiende landstitel uit de clubgeschiedenis nog uit handen geven. "We staan acht punten voor. Het zou gek zijn als er niet aan dacht, maar we hebben natuurlijk nog niets. Een titel winnen, is iets dat ik heel graag wilde. Het is me nog nooit gelukt om een prijs te winnen. Ik ben niet meer de jongste. Elke kans die je krijgt, moet je grijpen."

Hij stelt dat het besef om eventueel dit seizoen kampioen te worden ongeveer daalde na de uitzege op Ajax (2-3), halverwege maart. "We kwamen zes punten voor en toen realiseerden we: nu moeten nu heel scherp zijn en blijven. We hebben veel zelfvertrouwen en dat werd toen alleen nog maar meer."

"We zijn een hecht team", zo vervolgt de Oostenrijks international. "Natuurlijk hebben we individuele kwaliteiten, maar we hebben geen grote sterren. Dat is ook een voordeel. Als je ziet hoeveel spelers al in actie zijn gekomen en hoeveel verschillende spelers een bijdrage hebben geleverd aan het succes. Arne (Slot, red.) en de staf zijn daar verantwoordelijk voor. We zijn ook heel fit en daarom in staat om wedstrijden in de slotfase te beslissen."

Trauner typeert Slot als 'een slimme coach', die de wedstrijden goed leest en snel in de gaten heeft wat er anders kan of moet. "Hij geeft je het gevoel dat hij altijd een antwoord heeft. Dat is een fijn gevoel als een coach en de gehele staf het juiste plan heeft. Hij heeft ons ook met beide benen op de grond gehouden."

Hij stelt tenslotte ook zelf een progressie te hebben doorgemaakt onder zijn oefenmeester. "Zeker in balbezit. Beslissingen maken, gaat nu beter. Ook omdat ik meer gewend ben aan de Nederlandse competitie."