Deze Nederlandse trainers gingen Arne Slot voor in de Premier League

Deze managers gingen Slot voor in de Premier League
20 mei om 20:15
Laatste update: 20 mei om 20:15

Het is officieel: Arne Slot is de opvolger van Jürgen Klopp bij Liverpool. Welke andere Nederlandse trainers waren al allemaal al eens manager in de Premier League? VoetbalNieuws duikt in het verleden.

Erik ten Hag (Manchester United, 2022 -)

De meest recente Nederlandse manager in de Premier League is uiteraard Erik ten Hag, die wisselvallend doet bij Manchester United. De Haaksbergenaar werd daarmee de negende Nederlander die een Premier League-ploeg onder zijn hoede heeft. Ten Hag wist al de League Cup te winnen en staat dit seizoen in de finale van de FA Cup.

Albert Stuivenberg (Arsenal, 2022)

Op 1 januari 2022 moest Albert Stuivenberg bij Arsenal de taken van Mikel Arteta overnemen. De Spanjaard kon door een coronabesmetting niet aan de zijlijn staan bij het duel tegen Manchester City. Met Stuivenberg eenmalig aan het roer verloren The Gunners met 1-2 van Manchester City.

Frank de Boer (Crystal Palace 2017)

Frank de Boer stond zes jaar aan het roer bij Ajax en verdiende daarmee de kans om Internazionale te coachen. Na een mislukt avontuur in Italië ging De Boer bij Crystal Palace aan de slag. De Nederlander werd na vijf wedstrijden al ontslagen: na vier nederlagen in de Premier League en een overwinning in de League Cup had men in Engeland genoeg gezien. Het zorgt voor een puntengemiddelde van 0.00 in de Premier League. 

Ronald Koeman (Southampton 2014-2016, Everton 2016-2017)

De huidige bondscoach van Oranje was halverwege het vorige decennium in de Premier League te vinden. De oud-speler deed het lang goed bij Southampton en mocht het in 2016 laten zien bij Everton. De tweede periode in Engeland was beduidend minder en Koeman werd na 58 wedstrijden uitgezwaaid. Een jaar later ging Koeman aan de slag bij Oranje. 

Louis van Gaal (Manchester United 2014 - 2016)

Louis van Gaal maakte het steenkolenengels populair bij Manchester United tussen 2014 en 2016. De Nederlandse manager stond 103 wedstrijden aan het roer bij de club en pakte gemiddeld 1.81 punt per wedstrijd. Bovendien won de Nederlander de FA Cup met The Mancunians. Van Gaal ging na zijn klus bij United met pensioen, totdat het Nederlands elftal in 2021 aanklopte. 

Dick Advocaat (Sunderland 2015)

Dick Advocaat begon in 2015 aan de klus in Sunderland na een periode als bondscoach van Servië. De Nederlander hield het slechts negentien wedstrijden vol en pakte gemiddeld per wedstrijd net geen punt, waardoor hij de club destijds in de Premier League hield. Het blijft de enige klus van Advocaat in Engeland, die daarna aan de slag ging bij Feyenoord als adviseur. 

René Meulensteen (Fulham 2013-2014)

René Meulensteen is sinds 2018 assistent-trainer van de nationale ploeg van Australië, maar was enkele jaren daarvoor nog in de Premier League te vinden. De Nederlander stond zeventien wedstrijden aan het roer bij Fulham, maar beleefde geen succesvolle periode. Met een puntengemiddelde van 0.88 per wedstrijd werd Meulensteen bedankt voor zijn diensten. 

Guus Hiddink (Chelsea FC 2009, 2015-2016)

Guus Hiddink heeft een palmares waar je u tegen zegt en de ervaren trainer streek ook twee keer in de Premier League neer. Hiddink maakte in 2009 het seizoen af bij The Blues en pakte maar liefst 2.41 punt per wedstrijd. Eind 2015 werd de Nederlander teruggehaald om het seizoen af te maken als interim-manager. In 27 wedstrijden was de manager goed voor 1.52 punt per wedstrijd, een beduidend mindere periode voor The Blues. 

Martin Jol (Tottenham Hotspur 2004-2007, Fulham FC 2011-2013)

Martin Jol werd na een zesjarige periode bij RKC Waalwijk naar de Premier League gehaald om als assistent-trainer te dienen bij de Spurs. Enkele maanden later kreeg Jol de taak als manager toebedeeld in Noord-Londen. In totaal stond de Nederlander 147 wedstrijden aan het roer bij de club. Enkele jaren later keerde Jol terug naar de Premier League na een periode bij Ajax. In totaal hield Jol het 113 wedstrijden lang vol bij Fulham.

Ruud Gullit (Chelsea 1996-1998, Newcastle United 1998-1999)

Ruud Gullit was als speler-manager actief bij Chelsea en behaalde daar gemiddeld 1.74 punt per wedstrijd. Na 81 wedstrijden vond Gullit het welletjes geweest en was het tijd voor Newcastle United. Gullit vertrok na ruim een jaar en gaf 53 wedstrijden lang leiding aan The Magpies. Met een puntgemiddelde van 1.28 kan de Newcastle-periode van Gullit als teleurstellend worden bestempeld.