Interview

Immers over Roma-Feyenoord: 'Geven je één vinger en willen dat je hele hand pakt'

Immers over Roma-Feyenoord: 'Geven je één vinger en willen dat je hele hand pakt'

20-04-2023 09:30 Laatste update: 09:30

Yannick Sonnemans

Feyenoord staat tegenover AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. Het is een Europees affiche dat we kennen van de laatste jaren. De twee clubs stonden tegenover elkaar in de Conference League-finale van afgelopen seizoen, maar ook in de knock-out fase van de Europa League in het seizoen 2014/15. VoetbalNieuws sprak met Lex Immers, de 'tien' van Feyenoord tijdens de veelbesproken uitwedstrijd in Rome.

Nadat Feyenoord in 2014/15 eerste werd in een groep met Standard Luik, HNK Rijeka en Sevilla, de uiteindelijke winnaar van de Europa League, werd het in de knock-out fase gekoppeld aan AS Roma. De Rotterdammers speelden eerst een uitwedstrijd, waarin uitdoelpunten toen nog extra belangrijk waren.

"Je wil geen tegengoals hebben in die periode, maar een uitgoal was voor ons natuurlijk heel waardevol", begint Immers in gesprek met VN. De aanvallende middenvelder had een belangrijk aandeel in die bewuste uitwedstrijd die in 1-1 eindigde. "Ik weet nog wel, de goal, dat was een aanval over rechts waarbij Karsdorp de bal voorgaf. Ik kop die bal de kruising in en ik weet niet hoe die keeper het voor elkaar krijgt om die bal eruit te houden, maar in tweede instantie schoot Kazim-Richards hem binnen. Dat was een belangrijke goal op dat moment."


Immers viert het uitdoelpunt van Feyenoord uitbundig in de Romeinse hekken, wat hem een gele kaart oplevert

Rellen op de Spaanse Trappen

De 1-1 was een prima sportief resultaat voor Feyenoord, maar de uittrip heeft tot op de dag van vandaag nog een negatieve nasleep. Door veelbesproken situatie op de Spaanse Trappen in de binnenstad van Rome zijn er tot op de dag van vandaag nog altijd geen uitsupporters welkom bij wedstrijden tussen Feyenoord en AS Roma. Kregen de spelers daar iets van mee?

"Dat kan ik me niet heel goed herinneren", gaat Immers verder, die ook geen extra agressiviteit van de Italiaanse supporters voelde. "Het is natuurlijk algemeen bekend dat dat is gebeurd, maar je bent constant in voorbereiding natuurlijk. Uiteindelijk zijn we met de bus naar het stadion gegaan een daar hebben we gewoon de wedstrijd gespeeld. We hebben daar niet echt iets meegekregen van wat er toen is gebeurd."

Aparte return in De Kuip

Met een 1-1 ging Feyenoord de return in De Kuip met vol goede moed tegemoet. De Stadionclub ging echter met 1-2 onderuit in een wedstrijd met rode kaarten, stakingen en een pedant fluitende scheidsrechter. Immers zelf was geschorst door een gele kaart die hij een week eerder in Rome pakte. "Ik kreeg een gele kaart omdat ik in de hekken ging hangen, dat was waarschijnlijk niet volgens de regels. Toen hing ik daar en dacht ik: ja daar gaat de thuiswedstrijd. Dat was wel een domper."

"Ik zat op de tribune, maar het was een aparte wedstrijd met incidenten die er gebeurden", blikt Immers terug op het duel in Rotterdam. "Rode kaart in het veld, rode kaart buiten het veld. We kwamen 1-2 achter en dat was voor ons wel een nekslag. In de nog duurzame tijd die we hadden wordt het met een man minder en de twee uitgoals lastig tegen een Italiaanse ploeg."

'Ze geven je één vinger en hopen dat je de hele hand pakt'

De Italiaanse clubs staan er vanuit vroeger om bekend dat ze weinig tegengoals krijgen en op de juiste momenten toeslaan. Wat maakt het in het veld nou zo lastig om tegen Italiaanse ploegen te spelen? "Bij hun is het eerst de verdedigende taak uitvoeren en dan laten denken dat je bovenliggende partij bent. Dat was bij ons in Roma ook zo", vervolgt Immers, die de Italiaanse val mooi beschrijft. "Ze geven je balbezit. Eigenlijk geven ze je één vinger en hopen ze dat je hun hele hand pakt. Dat is het moment dat ze toeslaan. Dat was toen in die uitwedstrijd ook zo met Gervinho."

"Ik speelde tegen De Rossi op dat moment", haalt de voormalig Feyenoorder zijn directe tegenstander aan. "Ik kon eigenlijk gewoon mijn ding doen, wat ik wilde. Op bepaalde posities kon ik aan de bal komen en er werd me geen strobreedte in de weg gelegd. Ik had het gevoel dat ik alles kon doen, maar dan komt er op een gegeven moment één gat en ontstaat er één kans. Dan is het typisch Italiaans dat ze toeslaan."

Nog altijd Feyenoord-supporter

Na vier jaar Feyenoord verliet Immers de club voor een buitenlands avontuur bij Cardiff City. Feyenoord-supporter is hij nog altijd. "Feyenoord blijft toch altijd voor mij de grootste club waar ik heb gespeeld. Een bijzondere club. Dat heeft natuurlijk een plekje in je hart, ik heb daar wel één van mijn mooiste tijden meegemaakt. Ik draag Feyenoord dan ook een warm hart toe en hoop dat ze de halve finale van de Europa League gaan halen. Al weet je het tegen Italiaanse ploegen nooit", besluit hij.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lex Immers (@leximmers)