Interview

Ervaringsdeskundige Powel waarschuwt PSV: 'Het koningskoppel van Spakenburg'

Ervaringsdeskundige Powel waarschuwt PSV: 'Het koningskoppel van Spakenburg'

04-04-2023 12:45 Laatste update: 14:26
Author profile picture

Tom Dieleman

Spakenburg en PSV bepalen dinsdagavond welke ploeg zich als eerste plaatst voor de finale van het KNVB-bekertoernooi. In 2019 was amateurploeg GVVV heel dicht bij het beëindigen van de bekerdroom van de Eindhovenaren. VoetbalNieuws spreekt met Berry Powel, voormalig speler van de ploeg uit Veenendaal. Volgens de oud-prof met een sloot aan ervaring is Spakenburg niet bij voorbaat kansloos.

Op 39-jarige leeftijd stond Powel, in het verleden actief bij onder meer De Graafschap, FC Groningen en Elche, tegenover PSV in de zestiende finale van de KNVB Beker. Nadat de Eindhovenaren in het eerste bedrijf op voorsprong waren gekomen dankzij een treffer van Kostas Mitroglou, bleef de marge tot de 84ste minuut beperkt tot slechts één treffers. De amateurs van GVVV kwamen langszij via een goal van Soufiane Laghmouchi en dwongen daarmee een verlenging af.

Pas in de 117e minuut moest de formatie uit Veenendaal het hoofd buigen, toen Mohamed Ihattaren scoorde met een harde droge knal in de korte hoek. Wat herinnert Powel zich nog van het duel op sportpark Panhuis? "De échte boeren waren toen massaal aan het protesteren op de weg", begint de oud-prof lachend. "Een tweet van mij ging voor het duel viraal. Zij kwamen met 0-1 voor en dan moet je zorgen dat je het zo goed mogelijk dichthoudt en loert op de kansjes die je altijd wel krijgt. Toen we vlak voor tijd de gelijkmaker maakte, was het één groot feest."

Na het verstrijken van de reguliere speeltijd leek GVVV hard af te stevenen op een strafschoppenserie, maar Ihattaren besliste anders. "We hielden het in de verlenging vol. Je verwacht dat PSV er ruim overheen gaat. Wij waren een stuk minder fit en gaven alles in de eerste negentig minuten. Als spits moest ik in dat duel ervoor voor zorgen dat je de bal vasthoudt en naar de goede kleur speelt. Dat ging wonderwel goed."

Powel moest gedurende zijn profbestaan geregeld aan de bak tegen amateurs in de strijd om de beker en weet dus als geen ander hoe zulke wedstrijden benaderd worden. "Het werkt twee kanten op. Voor de amateurs is het de wedstrijd van het jaar. Iedereen is opgeladen en geeft volle bak honderd procent. Als profclub zit je om je heen te kijken en denk je: Pfoe, dit is écht een verplichtje."

"In 2008 speelden we uit met FC Groningen bij Hollandia. Tot de tachtigste minuut stonden we 2-0 achter. Zij schoten een vrije trap in de kruising en een afstandsschot vloog net in de kruising. Zij waren aan het vechten als leeuwen. We wonnen toen nog net in de 94ste minuut. Het heeft ook te maken met het wedstrijdverloop. Als je snel 2-0 of 3-0 voorkomt dan win je met 8-0."

Voor Spakenburg is het vooral van belang om zo lang mogelijk de nul te houden tegen PSV, voorspelt Powel. "Als je het eerste kwartier/twintig minuten doorkomt, dan groeit het vertrouwen. Ze moeten met het mes tussen de tanden spelen. Iedereen moet bereid zijn om voor elkaar de meters te maken en scherp en gemotiveerd zijn. Sommigen zullen een beetje de spanning van zich af moeten gooien."

Daarbij is een goed begin het halve werk. "Een speler moet een goede actie maken en de keeper moet een reddend optreden. Dan kan het altijd lastig worden voor PSV. Maar Spakenburg heeft ook een dosis geluk nodig. Utrecht-uit was echt bizar. Dat hebben ze echt heel goed gedaan."

PSV laat het dit seizoen vaak af weten tegen 'de kleintjes' in de Eredivisie. Zo werd er uit bij FC Groningen (4-2), SC Cambuur (3-0) en FC Emmen (1-0) verloren. Speelt dat mee richting Spakenburg-uit? "Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één PSV'er bang is om voor Spakenburg te verliezen, maar Spakenburg gaat er sowieso voor. Dat is het ook. PSV heeft alles te verliezen en zij helemaal niets."

'PSV moet op koningskoppel voorin letten'

Voor zijn periode bij GVVV Kwam Powel nog anderhalf jaar uit voor dorpsgenoot - en Spakenburg-rivaal - IJsselmeervogels. De oud-spits, met meer dan 400 duels en 160 doelpunten in de benen, is dus bekend met de voetbalbeleving in het dorp aan het Eemmeer. "Je moet er vooral van genieten en alles geven en dan weet je het maar nooit."

Op wie PSV het meest moet letten van Spakenburg? "Dat is het koningskoppel voorin", klinkt het resoluut. "Vince Gino Dekker heeft de beste voorzet en Floris van der Linden staat op de juiste plek om ze in te koppen. Die kunnen wel echt gevaarlijk zijn in de omschakeling. Ik zie niet in waarom zij niet zouden kunnen scoren." Het duel tussen Spakenburg en PSV begint om 20.00 uur en is te volgen via ons liveblog.