Exclusive

Titelstrijd in de topcompetities: in welk land is het nog spannend en waar niet?

Titelstrijd in de topcompetities: in welk land is het nog spannend en waar niet?

20-05-2023 16:55 Laatste update: 27-05-2023 23:45

De seizoensontknoping in de top vijf grootste competities van Europa nadert. Welke clubs zijn er hard op weg naar het kampioenschap en waar is het nog spannend? VoetbalNieuws geeft een overzicht.

Premier League

Manchester City heeft het derde kampioenschap op rij in de wacht gesleept. The Citizens behaalden dit seizoen alweer de negende landstitel uit de clubgeschiedenis. Met Erling Haaland in de gelederen is er dit seizoen alles mogelijk. De Noor scoorde namelijk al 36 keer in de competitie. City zit nog in de Champions League en de FA Cup, waardoor Guardiola voor het eerst de triple kan pakken. In de finale van het miljardenbal wacht de kraker met Internazionale.

In Engeland was Arsenal FC hard op weg om voor het eerst sinds 2004 de Premier League-titel te pakken. The Gunners lieten het echter in de laatste maanden liggen. De ploeg van Mikel Arteta liep echter dusdanige averij op dat Manchester City over Arsenal heen ging. 

Manchester City-Arsenal

Het Manchester United van Erik ten Hag heeft zeventien punten achterstand op kampioen City, maar eindigt wel op een Champions League-plek. 

Bekijk hier de stand in de Premier League om te zien waar Tottenham Hotspur, Liverpool FC en Chelsea nog voor strijden.

Primera División

Na drie seizoenen zonder landstitel werd het FC Barcelona van Frenkie de Jong afgelopen week eindelijk weer eens kampioen in de Spaanse competitie. Na 34 duels en een overwinning in de laatste El Clásico in de competitie is de voorsprong op Real Madrid maar liefst veertien punten en onoverbrugbaar. De Catalanen werden echter door Manchester United uitgeschakeld in de Europa League, en door Real Madrid in de Copa del Rey. Barcelona kan zich dus focussen op het ongeschonden uitspelen van de competitie, waarin Real Sociedad, Real Valladolid, Mallorca en Celta de Vigo nog wachten.

Ook het seizoen van Real Madrid is klaar. De ploeg van Carlo Ancelotti sleepte op 6 mei de Copa del Rey in de wacht, maar werd afgelopen week in de halve finales van de Champions League uitgeschakeld door Manchester City. Real is echter al zeker van een plaats in het miljardenbal van volgend seizoen, al zal het sowieso tweede willen worden. Het gat met nummer drie Atlético Madrid bedraagt slechts twee punten. Real kent met Valencia, Sevilla en Athletic Bilbao nog wat pittige tegenstanders in het restant van de competitie.

Bekijk hier de stand in de Primera División

Bundesliga

Bayern München heeft voor het elfde jaar op rij beslag gelegd op de titel in Duitsland, maar dit seizoen ging het niet zo gemakkelijk als voorheen. Bayern en Dortmund waren de afgelopen weken aan het stuivertje wisselen om de eerste plaats. Het was voor Der Rekordmeister eerder dit seizoen reden genoeg om Julian Nagelsmann te ontslaan en Thomas Tuchel aan te stellen als opvolger, maar de Duitsers presteren nog niet per se beter onder de nieuwe trainer. In de laatste tien wedstrijden werd er slechts vijfmaal gewonnen en werden ze uitgeschakeld in de Champions League. Op de laatste speeldag wipte Bayern over Dortmund heen na een spectaculair slot. Daardoor is het seizoen alsnog gered voor de ploeg van Tuchel.

Het Union Berlin van Sheraldo Becker en Danilho Doekhi (zes punten achterstand) maakt ook nog enigszins kans op te titel. Bekijk hier de stand in de Bundesliga.

Serie A

In Italië is het feest voor SSC Napoli. De koploper van de Serie A stond een straatlengte voor op de concurentie en kroonde zich tot kampioen van Italië. Ondanks de tegenvallende resultaten van de afgelopen weken was de voorsprong dusdanig groot dat de competitie vijf wedstrijden voor het einde al beslist was. Achter Napoli strijden Lazio, Juventus, Internazionale, Atalanta, AC Milan en AS Roma nog allen voor een plek in de top vier.Napoli

Bekijk hier de stand van de Serie A.

Ligue 1

Paris Saint-Germain pakte zaterdagavond de negende titel in de afgelopen elf jaar. Het elftal van Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar heeft twee duels voor het einde van het seizoen de achterstand op achtervolger RC Lens te groot gemaakt om nog te kunnen overbruggen. Internationaal ging het dit seizoen wel minder voor PSG, dat in de achtste finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Bayern. Messi Mbappé Ramos PSG

Olympique Marseille en RC Lens lijken bovendien vrij zeker van de Champions league-tickets. 

Bekijk hier de stand van de Ligue 1.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!