Interview

United kijkt naar Ronaldo-vervanger: Geld is momenteel een factor

United kijkt naar Ronaldo-vervanger: "Geld is momenteel een factor"

05-01-2023 20:00 Laatste update: 20:01
3
Author profile picture

Tom Dieleman

De winterse transfermarkt is geopend en daarmee gonst het van de geruchten rondom Manchester United. Gaat de Engelse topclub in januari, net als het in de afgelopen zomer deed, opnieuw de portemonnee trekken? VoetbalNieuws spreekt met The Athletic-clubwatcher Laurie Whitwell voor een update over de huidige stand van zaken bij de ploeg van Erik ten Hag.

Zijn er huidige ontwikkelingen bij Manchester United op de transfermarkt?
"Ze zijn op zoek naar een spits om Ronaldo te vervangen", vertelt Whitwell. "Financiën zijn echter wel een probleem, dat is ook de voornaamste reden dat ze zijn afgehaakt voor de Cody Gakpo-deal, maar er zijn zeker meerdere opties. Mogelijk verandert het één en ander als ze dichterbij de titelrace komen. Als ze City en Arsenal verslaan (later in januari de tegenstanders, red.), laten de Glazers mogelijk de touwtjes een beetje los.

"Het is wel een breder probleem met de overnameperikelen en dat er nog geen gesprekken zijn met een nieuwe eigenaar. We moeten dus nog maar zien of het zo zeker is dat United iets gaat doen in de winterse transferperiode. In de zomer hebben ze overduidelijk de portemonnee al getrokken."

João Félix zou op de nominatie staan om naar Old Trafford te komen. Wat is daar van waar?
"Dat is iets wat nog mogelijk is, maar zoals het er nu voorstaat is de deal van tafel. De prijs die Atlético vraagt, een loonsom van vijftien miljoen euro, is te veel. Zijn salaris is ook nog eens zes miljoen euro. Dat soort bedragen zijn op dit moment simpelweg te veel voor Manchester United."

De situatie rondom de Glazers is dus de voornaamste reden dat United zich nog niet heeft versterkt?
"Dat is de achtergrond van dit alles ja. Omdat het een delicate zaak is, willen ze de zaken liever zo houden zoals ze nu zijn. Een verkoop is op dit moment nog niet heel dichtbij, dus de Glazers zullen voorlopig nog wel aan het roer staan. Het is enigszins speculatief, maar het is zeker een factor hoeveel United qua geld beschikbaar heeft."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Laurie Whitwell (@lauriewhitwelltheathletic)

Zijn de fans teleurgesteld dat Liverpool met Gakpo aan de haal is gegaan?
"Er is wel wat teleurstelling. Tijdens het WK zag ik veel fans op social media - niet de beste graadmeter voor een journalist- erg enthousiast. In de zomer was United al dichtbij, maar gaven ze ook al meer geld uit dan verwacht. Ik denk wel dat de fans zoiets hadden: het is niet écht een positie waar we een speler nodig hebben. Ze zien liever een speler komen die een echt solide speler is voor een bepaalde positie, dan een 'tijdelijke' speler in de winterse transferperiode, maar... Fans willen altijd nieuwe aankopen. Zeker nu Ten Hag heeft bewezen betere spelers te halen en ze in te kunnen passen. Toch begrijpen de supporters de huidige situatie."

Is er nog toekomst voor Donny van de Beek in Manchester?
"Hij heeft het moeilijk, maar deed het aardig tegen Bournemouth. Ten Hag wil hem er graag bijhouden als optie. Hij moet een reeks wedstrijden spelen. Met Fernandes is er op dit moment een té grote concurrent. Op de manier waarop Ten Hag nu speelt, wil hij op bepaalde posities soortgelijke spelers hebben. Spelers zoals Bruno Fernandes kunnen de bal één keer raken. Als United van de zomer een goede transfersom kan krijgen voor Van de Beek, zullen ze dat doen."

In de podcast The King of Manchester van VoetbalNieuws zijn meerdere fragmenten uit het interview met Whitwell te beluisteren. De journalist duidt onder meer het toekomstperspectief van Harry Maguire bij United en bespreekt de manier waarom Erik ten Hag met de Engelse pers omgaat.