Nieuws

Super League meer en meer van tafel: UEFA en FIFA hebben recht op blokkeren ervan

Super League meer en meer van tafel: UEFA en FIFA hebben recht op blokkeren ervan

15-12-2022 12:33

Het opzetten van de Super League heeft een flinke knauw gekregen. Volgens een belangrijke adviseur van het Europese Hof van Justitie mogen de UEFA en FIFA de nieuwe competitie een hak zetten.

Met name FC Barcelona, Real Madrid en Juventus zouden de Champions League in willen ruilen voor een nieuwe competitie: de Super League, een vrijwel gesloten competitie waar telkens de grootste Europese clubs in terugkeren om het tegen elkaar op te nemen. Nadat de eerste opzet van deze nieuwe competitie de wereld in werd geslingerd, ontstond er veel verweer van onder andere supporters en andere clubs. Naar aanleiding daarvan verbood de UEFA de plannen.

Ondanks het verbod zouden de drie Europese grootmachten het opzetten van de Super League nog altijd hoog op hun lijstje hebben staan. De clubs zouden de twee organisaties betichten van het vormen van een kartel, maar daar is de advocaat-generaal het niet mee eens.

Het Europese Hof gaat in maart over tot een uitspraak, maar de advocaat-generaal geeft vast een hint naar de uitkomst. Volgens de jurist hebben de UEFA en FIFA recht van spreken om de Super League te blokkeren. Spelers die toch besluiten eraan deel te nemen, mogen worden gestraft.