Ajax neemt met opgeheven hoofd afscheid van Champions League na zege op Rangers

01-11-2022 22:52 Laatste update: 23:01
1

Ajax heeft op bezoek bij Rangers FC kwalificatie voor de Europa League op eigen kracht veiliggesteld: 1-3. De Amsterdammers waren veruit de betere ploeg en maakten van de Schotten de slechtste Champions League-deelnemer ooit.

Voor Ajax was de opdracht vooraf duidelijk: indien er niet zou worden verloren met vijf doelpunten verschil zou kwalificatie voor de Europa League een feit zijn. In die missie slaagde de geplaagde ploeg van Alfred Schreuder zonder ook maar een moment in de problemen te komen. De Barnevelder ruimde een basisplaats in voor Owen Wijndal, Kenneth Taylor en Mohammed Kudus. Daardoor begonnen Daley Blind, Davy Klaassen en Brian Brobbey op de bank. Van meet af aan waren de hoofdstedelingen de dominante ploeg. De wedstrijd was nog geen vier minuten oud toen de openingstreffer al in het net lag.

Na een razendsnelle aanval gaf Wijndal hard en laag voor op Kudus. De in de basis begonnen Ghanees legde de bal goed terug op Steven Berghuis. De Oranje-international krulde de bal met bijzonder veel souplesse in de linkerhoek: 0-1. Rangers deelde zo nu en dan wat speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk werd de formatie van Giovanni van Bronckhorst nooit. Na een half uur was de 0-2 een logisch gevolg van de verhoudingen op het veld. Kudus kon vrij uithalen in de zestien na uitstekend voorbereidend werk van Wijndal.

Toch eindigde de eerste helft in mineur voor de prima spelende Wijndal. Na een gevaarlijke voorzet tot corner te hebben verwerkt, knalde de vleugelverdediger snoeihard tegen de boarding. Wijndal bleek dermate geblesseerd dat hij zich moest laten vervangen: Devyne Rensch was zijn vervanger. In het tweede bedrijf ging het tempo wat omlaag en leek Ajax na 56 minuten op 0-3 te komen via Kudus na een prachtige voorzet van diezelfde invaller Rensch. De spits bleek echter net buitenspel te staan, waardoor er een streep ging door het doelpunt.

In de zeventigste minuut werd Remko Pasveer pas voor het eerst echt getest. De 38-jarige keeper kreeg zijn vingertoppen nog net achter de bal na een harde knal van Scott Arfield. Ajax liet de touwtjes wat vieren, maar echt gevaarlijk werd Rangers nog altijd niet. Waarschijnlijk met de topper tegen PSV van zondag in het achterhoofd namen de Amsterdammers wat gas terug. In de 86ste minuut begin Edson Álvarez nog een oliedomme overtreding in het eigen strafschopgebied. Vanaf de stip maakte James Tavernier geen fout: 1-2. Amper een minuut na de aansluitingstreffer lag de 1-3 alweer in het net. Invaller Francisco Conceição - amper een minuut in het veld - werd gelanceerd, bleef rustig oog in oog met de doelman en tekende de laatste treffer van het duel aan.

Negatief record

Voor Van Bronckhorst eindigde de avond met het vooraf gevreesde horrorscenario: met nul punten uit zes duels en maar liefst 22 tegendoelpunten is Rangers FC nu de slechtst presterende ploeg ooit in de Champions League-poulefase. Zelf maakte het twee schamele doelpuntjes, waardoor het doelsaldo -20 bedraagt. Het voorgaande twijfelachtige negatieve record stond op naam van Dinamo Zagreb. Zij sloten de Champions League in 2011 af met een doelsaldo van -19. Saillant detail: ook die ploeg was destijds de tegenstander van Ajax in de groepsfase van de Champions League.