Nieuws

Bizarre onthulling uit Frankrijk: PSG zette trollen in om Mbappé te bekritiseren

Bizarre onthulling uit Frankrijk: PSG zette trollen in om Mbappé te bekritiseren

13-10-2022 12:18
1

Er is een vernietigend rapport naar buiten gebracht over Paris Saint-Germain. Uit onderzoek van Mediapart blijkt dat de Parijse topclub jarenlang trollen heeft ingezet om kritische geluiden tegen te gaan.

Directe aanleiding voor het onderzoek was een incident dat uit 2019 stamt. Destijds sloeg sterspeler Neymar de fan 'Nelson' na de verloren Coupe de France-finale tegen Stade Rennes, nadat de supporter hem had geprovoceerd. Vervolgens is het leven van Nelson volgens het rapport van Mediapart niet meer wat het geweest was. PSG zou een geheime digitale aanval hebben uitgevoerd, de identiteit van hem bekend hebben gemaakt en hem als 'crimineel' weg gezet.

Het onderzoek wijst uit dat PSG zich schuldig maakte aan dergelijke campagnes tussen 2018 en 2020. 'Op Twitter werd een digitaal leger van valse accounts opgezet dat harde aanvallen uitvoerde op allerlei doelwitten', luidt één van de conclusies.' Later werd een ex-vriendin van Neymar het doelwit van trollen, nadat zij claimde verkracht te zijn door de Braziliaan. Online werd gesteld dat de dame antidepressiva zou slikken en werd zij uitgemaakt voor 'hoer'.

Hoofdrolspeler in het schandaal is het account Paname Squad. Zij werden door PSG getipt over gevoelig nieuws rondom de club. Het uitvoerend bedrijf Digital Big Brother reageert tegenover de Franse onderzoekswebsite. 'Ze moesten het imago van de club bewaken en andere accounts beïnvloeden door informatie/geruchten/schandalen te verspreiden. Onze rol was om op digitale platforms de strategie van de communicatiedirecteur (van de club, red) uit te voeren.'

In de afgelopen jaren was daarnaast het doorgaans kritische L'Équipe geregeld het doelwit, werd de eigen sterspeler Mbappé geregeld geïntimideerd door de trollen en werden rivaliserende clubs zoals Olympique Lyon en Olympique Marseille zwart gemaakt. 'Wij hebben nooit een contract gesloten met een bureau om individuen of organisaties zwart te maken', laat een woordvoerder van PSG aan Mediapart weten.

Geen contract

De Franse club stelt echter dat het klopt dat de Parijzenaren geen contract hadden met Paname Squad, maar dat er wel degelijk geld werd betaald voor de door hen verrichte werkzaamheden.