Dit vindt Ronald Koeman van de imagoschade die Oranje deels heeft opgelopen

Dit vindt Ronald Koeman van de imagoschade die Oranje deels heeft opgelopen
6 juni om 08:58

Bondscoach Ronald Koeman heeft zich uitgesproken over de imagoschade die het Nederlands elftal de laatste tijd heeft opgelopen. Hoewel Oranje tijdens een eindronde normaal gesproken het hele land op zijn kop zet, lijkt de liefde tussen het publiek en de spelers in aanloop naar het EK in Duitsland enigszins bekoeld.

Voetbal International sprak Koeman in een uitgebreid interview en verwees naar de controverse rondom Quincy Promes, die gesteund werd door Memphis Depay, de boycot van talkshow Vandaag Inside, Georginio Wijnaldum die naar Saudi-Arabië vertrok en twee eindtoernooien achtereen waarop Oranje geen harten wist te veroveren.

Koeman over imagoschade Oranje

"Ik heb de eerste periode meegemaakt en toen was het nog minder positief na twee gemiste toernooien. Maar ik moet toegeven dat ik wel het idee heb dat we inderdaad nog wel wat harten te winnen hebben", erkent Koeman. "Dat mensen een gevoel hebben van: Ik moet het allemaal nog maar zien, of: Ik verwacht er niks van. Oké, iedereen heeft daartoe het recht, natuurlijk. De andere kant is wel dat als we straks goed spelen én winnen, het sentiment zo weer kan omslaan. Zó is ons landje ook, hè."

Koeman benadrukte ook het belang van uitstraling naast de prestaties op het veld. Kleine gebaren kunnen een grote impact hebben op de publieke perceptie. "Ik ben het met je eens dat je door kleine gebaren te maken, kan zorgen dat de mensen je positief gaan benaderen. Dat jasje over de schouders leggen (wat Virgil van Dijk onlangs bij een klein meisje deed die kou vatte, red.), is een mooi voorbeeld. Dan toon je menselijkheid, laat je zien dat je nadenkt over dingen. Spelers beseffen dat echt wel. Maar het wordt lastig als maatschappelijke vraagstukken een rol gaan spelen."

Volgens Koeman moeten voetballers niet verantwoordelijk worden gehouden voor maatschappelijke kwesties waarvoor zij geen experts zijn. "Jan en alleman doen zaken met zulke landen, we gaan er bovendien zwemmen, fietsen en noem het maar op, maar zodra voetbal om de hoek komt kijken, worden wij geacht er van alles over te vinden. Natuurlijk zijn wij maatschappelijk wel betrokken bij alles wat er speelt, maar niet verantwoordelijk."