Dit zegt Ronald Koeman over de fitheid van Frenkie de Jong en Memphis Depay

Dit zegt Ronald Koeman over de fitheid van Frenkie de Jong en Memphis Depay

9 juni om 12:45
Laatste update: 9 juni om 12:45

Ronald Koeman heeft zich vol vertrouwen uitgesproken over de fitheid van het Nederlands elftal richting het EK 2024. De bondscoach heeft inzicht gegeven in de fysieke toestand van zijn selectie en heeft speciale aandacht besteed aan de belangrijke spelers Frenkie de Jong en Memphis Depay. Hoe staat het met hun herstel en wat betekent dit voor Oranje?

Koeman benadrukt in een uitgebreid interview met Voetbal International dat fitheid een cruciale factor is, maar heeft voor Frenkie de Jong en Memphis Depay een uitzondering gemaakt vanwege hun bijzondere kwaliteiten. "Die komt net achter kwaliteit. Gelukkig is de UEFA verstandig geweest en mogen we 26 spelers meenemen. Iedere speler die ik heb geselecteerd, is topfit. Alleen voor Frenkie de Jong en Memphis Depay maak ik een uitzondering. Zij brengen iets extra."

Hoe fit zijn Memphis Depay en Frenkie de Jong?

Memphis Depay heeft in de laatste wedstrijden van het seizoen sporadisch als invaller gespeeld bij Atlético Madrid en werkt toe naar volledige wedstrijdfitheid. Koeman is hoopvol. "Memphis maakte alweer minuten bij Atlético Madrid. Ik heb goede hoop dat we hem helemaal fit hebben voor de eerste wedstrijd tegen Polen."

De Jong herstelt van een enkelblessure en zijn fitheid is nog onzeker. "Frenkie is bezig met een race tegen de klok", aldus Koeman. "Wanneer alles voorspoedig verloopt, zou hij kunnen aansluiten voor de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding, op 10 juni tegen IJsland. Dan zou hij Polen ook halen. Ik heb er vertrouwen in, want ik heb hem in Barcelona regelmatig gesproken."

Koeman vergelijkt de situatie van De Jong met die van Marco van Basten in 1988, die na blessureleed toch op tijd fit was voor het EK en een belangrijke rol speelde. "Marco in 1988, ja. Het hóéft inderdaad geen probleem te zijn. Frenkie is bijvoorbeeld een speler die weinig ritme nodig heeft om goed te kunnen spelen. Hij herstelt bovendien vrij snel. Als hij fit is, is hij ook vrij snel weer heel goed."

'Nog niet bekend wie beste speler is naast Frenkie'
Koeman heeft verder aangegeven dat hij nog niet heeft kunnen testen wie de beste partner voor Frenkie op het middenveld is, aangezien De Jong vaak geblesseerd was. "Vier van de twaalf keer heeft-ie meegedaan, uit mijn hoofd. Ik weet dus nog steeds niet wat de beste speler is náást hem. In maart hadden we dat willen testen. Nu bestaat die combinatie alleen nog maar in mijn hoofd."

Donderdagavond komt Oranje voor het eerst in actie. Dan staat om 20.45 uur de oefenwedstrijd tegen Canada op het programma, in De Kuip. Maandag wacht in datzelfde stadion een ontmoeting met IJsland, alvorens het EK op vrijdag 16 juni écht begint met de poulewedstrijd tegen Polen.