Dit is Hera, de profvoetbalclub die speciaal voor vrouwen wordt opgericht
Er gaat binnenkort een frisse wind waaien in het vrouwenvoetbal. Maak kennis met Hera, de veelbelovende nieuwe profvoetbalclub die louter haar ogen richt op het empoweren van vrouwelijke voetbalsters. VoetbalNieuws.nl vertelt je alles over de aanstaande nieuwe vrouwenvoetbalclub.
Hera: de nieuwe profvoetbalclub voor vrouwen in Nederland
Hera, genoemd naar de Griekse godin van de Olympusberg, staat op het punt geschiedenis te schrijven door de eerste Nederlandse profvoetbalclub te worden die zich volledig richt op vrouwenvoetbal. Achter dit ambitieuze project staat Marieke Visser, een visionair met een passie voor zowel marketing als vrouwenvoetbal. Haar inspiratie kwam voort uit de verbazing over het gebrek aan erkenning voor vrouwelijke voetballers, zoals bleek uit het ontbreken van een officiële huldiging voor de vrouwen van Ajax na het behalen van de landstitel in 2023.
Dat gemis in de erkenning van vrouwelijk talent vormde de kiem voor het idee van Hera. "Waar vrouwen niet hoeven te vechten voor hun plek. Voor erkenning. Voor een goed salaris of de beste faciliteiten", onderbouwt Visser in gesprek met de NOS.
Investeringen, ambities en toekomstplannen van Hera
Wat begon als een pril idee, groeide al snel uit tot een ambitieus businessplan, gesteund door vijf investeerders, waaronder Funda-oprichter Marijn Pijnenborg. Deze investeerders geloven in de visie van Hera en zijn vastbesloten om de club financieel van de grond te krijgen. Bovendien kan Visser rekenen op de expertise van voetbalprofessionals, waaronder voormalige internationals en bekende figuren zoals Barbara Barend en Hesterine de Reus.
HERA United ⚽️ is de eerste zelfstandige vrouwenprofclub van Nederland.
— Barbara Barend (@barbarabarend) March 20, 2024
Een club met de focus op vrouwen en meiden. Een club waarmee we de lat in het Nederlandse vrouwenvoetbal gaan verhogen.
We gaan spelen in het @olympisch #trots hier onderdeel van te zijn 💙💛 pic.twitter.com/4MNQhDFJuf
In welk stadion gaat Hera voetballen?
Het Olympisch Stadion in Amsterdam is gekozen als thuisbasis van Hera, een symbolische keuze die teruggrijpt naar de rijke historie van vrouwensport in dit iconische stadion. De KNVB, hoewel nog niet volledig op de hoogte van de plannen van Hera, staat open voor initiatieven die het voetbal verder helpen en onderzoekt momenteel de mogelijkheid om het reglementair mogelijk te maken voor Hera om toe te treden tot de sectie betaald voetbal.
Hera staat niet alleen in haar streven naar vernieuwing binnen het vrouwenvoetbal. Wereldwijd zijn er voorbeelden zoals Angel City in Los Angeles, opgericht door voornamelijk vrouwelijke investeerders en bekende namen uit Hollywood en de sportwereld.
Wanneer begint Hera met het spelen van wedstrijden?
Visser en haar team streven ernaar om vanaf het seizoen 2025/26 van start te gaan, maar de precieze details over de divisie en de voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt. "Het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau tillen begint met iedereen goed betalen en met goede arbeidsvoorwaarden", zegt Pijnenborg. "Andere successen komen dan vanzelf, zoals binnen tien jaar de Champions League winnen. Het gaat om een serieuze investering voor de lange termijn. Je hebt meerdere miljoenen nodig voor de eerste jaren om mee te kunnen draaien om het hoogste niveau."
Hera gaat voor meer dan een sportproject. Het wil kansen bieden voor innovatie en groei binnen het vrouwenvoetbal. Hera staat klaar om Amsterdam te veroveren en de norm te veranderen voor wat mogelijk is in het vrouwenvoetbal.