Alles wat je moet weten over Schotland, EK-deelnemer en Oranje-oefentegenstander

Scorende middenvelder en eindigen voor Noren: alles over Oranje-opponent Schotland

22 maart om 17:10
Laatste update: 22 maart om 17:10

Het Nederlands elftal neemt het op in een oefenduel met Schotland. Het gaat vrijdag niet om de knikkers voor Oranje, maar dat de Schotten een geduchte tegenstander zijn, staat vast. Dit is alles wat je moet weten over Schotland.

Eindigen voor Noorwegen in EK-kwalificatie

Schotland heeft een meer dan goede EK-kwalificatie achter de rug. Het land ging geruime tijd aan kop in de kwalificatiegroep, maar zag Spanje toch als koploper eindigen. Wel wisten de Schotten het Noorwegen van Erling Haaland en Martin Ødegaard voor zich te houden. In Glasgow werd nog met 3-3 gelijkgespeeld, maar in Oslo werden de Noren met 1-2 verslagen.

Schotland legde daarnaast ook Spanje het vuur aan de schenen. Een jaar geleden werd La Roja met 2-0 verslagen op Hampden Park, maar een halfjaar later namen zij met 2-0 revanche in Sevilla. Dat had overigens niet veel gescheeld als onderstaande wereldgoal van Scott McTominay gewoon had geteld.

Meest scorende middenvelder uit de EK-kwalificatie

Zijn naam werd al even in dit artikel genoemd, maar met McTominay heeft Schotland de meest scorende middenvelder van de EK-kwalificatiecyclus in huis. De boomlange speler van Manchester United doet voor zijn land ook wat hij voor Erik ten Hag doet. Liefst zeven keer kwam McTominay tot scoren tijdens de kwalificatiecampagne. Dat is een even groot aantal als waar hij nu in de Premier League op staat. Alleen Romelu Lukaku (11), Cristiano Ronaldo (10), Kylian Mbappé (9) en Harry Kane (8) kwamen tijdens de kwalificatie meer tot scoren dan McTominay.

De Schotse spits die 'uit het niets kwam'

Terwijl McTominay vooral de doelpunten maakte in de kwalificatiereeks, hebben de Schotten er een nieuwe doelpuntenmachine bij. Lawrence Shankland is niet te stoppen in de Schotse competitie en schiet de ene na de andere treffer erin. De spits en aanvoerder van Heart of Midlothian speelde slechts zeven interlands en scoorde daarin twee keer. John Carver, assistent-trainer van de nationale ploeg was dan ook duidelijk voor de verkiezing van Shankland. 'Hij kwam eigenlijk uit het niets, binnen de groep', zo schrijft Edinburgh News. 'Hij is de laatste toevoeging. Hij zat altijd al in de buurt, maar Dykes en Adams (respectievelijk QPR en Southampton, red.) stonden altijd boven hem in de pikorde. Door zijn goede prestaties in de competitie, zet hij hen wellicht een beetje onder druk, waardoor ze beter zullen presteren.'

Verrassing op het EK?

De goede prestaties in de kwalificatiereeks geven de Schotse supporters hoop op een mooi eindtoernooi. Daar draagt de loting van de groepsfase ook aan bij. Schotland neemt deel aan Groep A, samen met Duitsland, Hongarije en Zwitserland. De druk ligt het hoogst bij Die Mannschaft, dat gastland is en maar drie van de elf oefenwedstrijden richting het EK winnend afsloot.