Nieuws

Historische balans: hoe vaak won het Nederlands elftal van Schotland?

Historische balans: hoe vaak won het Nederlands elftal van Schotland?

22 maart - 10:44 Laatste update: 10:23

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond een vriendschappelijk duel tegen Schotland. Hoe vaak stonden beide landen tegenover elkaar en wie won er het vaakst? VoetbalNieuws.nl duikt voor je in de geschiedenisboeken!

Hoe vaak speelden Nederland en Schotland tegen elkaar?

Nederland en Schotland speelden in het verleden negentien keer eerder tegen elkaar. Daarvan won Oranje er negen, vijf keer ging Schotland er met de buit vandoor. Vijf duels eindigden dus ook in een gelijkspel, waaronder de laatste ontmoeting in juni 2021. Ook toen was Schotland de tegenstander van Oranje in aanloop naar het EK. Het werd 2-2. Memphis Depay scoorde beide goals voor Oranje.

Van de negentien onderlinge wedstrijden vonden eer drie plaats op een eindtoernooi. Op het WK 1978 (2-3), EK 1992 (1-0) en EK 1996 (0-0) speelden beide landen tegen elkaar. In 2003 vond een voor velen gedenkwaardig tweeluik plaats. Oranje en Schotland troffen elkaar in de play-offs voor het EK van 2004 in Portugal. Oranje verloor het duel in Glasgow met 1-0, maar won in Amsterdam met 6-0, mede door een treffer van een debuterende Wesley Sneijder.

Nederland – Schotland begint vrijdagavond om 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA. De wedstrijd is vanaf dat tijdstip live te volgen bij VoetbalNieuws.nl. Het daarvoor bestemde blog komt te zijner tijd online.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!