Feyenoord heeft het lastig in Friesland, maar wint dankzij defensief geschutter

17 maart - 16:29

Feyenoord heeft zondagmiddag gewonnen op bezoek bij sc Heerenveen. Lang leek de thuisploeg te gaan stunten, maar vlak voor tijd was het Ayase Ueda die profiteerde van een enorme fout van Syb van Ottele: 2-3.

Feyenoord had het aan het begin van het duel lastig met de druk van de thuisploeg. De Friezen begonnen bedrijvig aan de wedstrijd, maar dat leverde geen echte kansen op. Na zeven minuten waren het de Rotterdammers die de voorsprong dachten te pakken.

Een afgeslagen hoekschop werd door Yankuba Minteh opnieuw ingebracht, waarna de bal via Thom Haye op het hoofd van Lutsharel Geertruida kwam. Volgens de VAR had de middenvelder van Heerenveen geen controle over de bal, waardoor Geertruida nog buitenspel stond. Daarmee ging er een streep door de goal.

De bezoekers lieten zich hier niet door ontmoedigen en dwongen Heerenveen ver terug. Toch wist de thuisploeg de openingstreffer te maken. Na een afgeslagen aanval van Feyenoord werd Ché Nunnely weggestuurd, die goed oog had voor de inkomende Mats Köhlert. De Duitser werd helemaal vrijgelaten door de Rotterdamse defensie en zijn verkeerd geraakte schot landde precies in de verre hoek: 1-0.

Niet veel later deelden de Friezen nog een waarschuwing uit. Timon Wellenreuther schatte een diepe bal volledig verkeerd in, maar zag Patrick Walemark vervolgens uit buitenspelpositie voorlangs schieten. Na dat moment kreeg Feyenoord meer grip op de wedstrijd, maar kwam het lastig door de verdediging van de thuisploeg heen. Zo’n tien minuten voor rust kwamen de Rotterdammers toch langszij. Luka Ivanusec gaf een indraaiende voorzet, waar Mats Wieffer alleen maar tegenaan hoefde te lopen om gelijk te maken.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld hetzelfde. Feyenoord viel aan en Heerenveen hield tegen. Na ruim een uur spelen waren het de Friezen die weer de voorsprong pakten. Osame Sahraoui speelde Köhlert in op de rand van de zestien, die de bal fraai om Wellenreuther heen krulde en voor zijn tweede van de middag tekende.

Een kwartier voor tijd was het Igor Paixão die koud in het veld Feyenoord weer naast Heerenveen zette. Minteh legde de bal keurig bij de tweede paal, waar de Braziliaan vrij binnen kon koppen en de stand weer gelijk trok. In de 88e minuut was het Ueda die Feyenoord de drie punten bezorgde. De net ingevallen Van Ottele verspeelde de bal, waarna de Japanner alleen op de keeper af kon en de eindstand op het bord zette.