Zwak Ajax roemloos ten onder tegen Aston Villa en is klaar in Europa

14 maart - 22:53

Ajax is donderdagavond uitgeschakeld in de Conference League. De Amsterdammers hielden Aston Villa een week eerder in eigen huis nog op 0-0, maar de Engelsen bleken op Villa Park veel te sterk: 4-0. Daarmee eindigt het Europese avontuur voor Ajax en is de laatste kans op een prijs verkeken.

Het duel op Villa Park begon wat aftastend. Al vroeg in de wedstrijd kwam Ajax goed weg, nadat Diant Ramaj de bal in de voeten van Ollie Watkins schoof. De Engelsman wist deze niet te controleren en liep hem over de achterlijn. Na een kwartier spelen ging diezelfde Watkins hard door op de Ajax-doelman. De spits van Villa blesseerde zichzelf daarbij, maar kon nog wel verder.

Na 25 minuten was het raak voor de thuisploeg. Moussa Diaby kon op Ramaj af en omspeelde de sluitpost, die nog net wist te herstellen. Uit de daaropvolgende corner was het Watkins die Aston Villa op voorsprong zette. De spits werd helemaal vrijgelaten en kopte hard raak in de verre hoek. Niet veel later was de blessure Watkins toch te veel en moest hij zich laten vervangen.

In het restant van de eerste helft leek Ajax niet in staat om iets te creëren. Pas in de allerlaatste minuut kregen de Amsterdammers voor het eerst een kans. Na goed voorbereidend werk van Chuba Akpom kon Brian Brobbey uithalen, maar zijn inzet werd door Matty Cash van de lijn gehaald.

In het tweede bedrijf leek Ajax zich te herpakken van de zwakke eerste helft. Toch was het na een uur Aston Villa dat toesloeg. Na balverlies van Sivert Mannsverk kreeg Leon Bailey de bal aangespeeld, speelde Hato uit en verschalkte Ramaj in de verre hoek. Nog geen vijf minuten later was het diezelfde Mannsverk die weer in de fout ging. De middenvelder had al geel en pakte zijn tegenstander vast. Daar kreeg hij weer geel voor, waardoor de Noor mocht gaan douchen.

Een kwartier voor tijd deelde de thuisploeg de genadeslag uit. Devyne Rensch dacht de aanval van Villa eruit te halen, maar liet zich aftroeven door Jhon Duran. De spits haalde vervolgens snoeihard uit, waarna de bal via de onderkant van de lat in het doel belandde.

Het slotakkoord was voor Diaby. De Fransman profiteerde van een fout van Borna Sosa en schoot onberispelijk binnen. Daarmee is het Amsterdamse avontuur in de Conference League ten einde gekomen. Extra smet op de avond voor Ajax zijn de blessures van Josip Sutalo, Rensch en Ahmetcan Kaplan.