AZ verslaat Ajax dankzij Van Bommel en doet goede zaken in de Eredivisie

25 februari - 18:41

AZ heeft in eigen huis een 2-0 overwinning geboekt op Ajax. Ruben van Bommel werd de matchwinner door tweemaal te scoren. De Amsterdammers konden aanvallend heel moeilijk tot kansen komen en zien zo plek vier steeds verder uit zicht raken in de Eredivisie.

John van ’t Schip gooide het over een andere boeg voor het duel met AZ. Vanaf het begin speelde de Amsterdammers met vijf verdedigers, maar erg goed was het begin van Ajax niet. Na acht minuten was het al raak voor de Alkmaarders door een goal van Van Bommel. De buitenspeler kwam naar binnen en schoot raak in de korte hoek. Daarmee was Diant Ramaj kansloos en keek Ajax al tegen een vroege achterstand aan.

Het duurde even voordat Ajax wakker werd, maar na twintig minuten kregen de Amsterdammers iets meer grip op de wedstrijd. Er kwamen ook kansen, maar Mathew Ryan greep goed in op een poging van Anton Gaaei. Ook Kenneth Taylor had de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn poging vond het doel ook niet. Aan de andere kant kon Van Bommel zijn tweede van de dag maken, maar zijn schot vloog enkele centimeters naast de paal.

In de eerste helft vlak voor de rust besloot Van ’t Schip ook nog hard in te grijpen. Gaaei werd voor de tweede keer dit seizoen nog voor de rust naar de kant gehaald. De rechtsachter maakte meerdere fouten en dus kwam zijn wedstrijd wederom aan een vroeg einde. Ahmetcan Kaplan viel in en maakte daarmee zijn debuut voor de Amsterdammers.

Na rust waren de kansen in het eerste kwartier erg schaars. Van Bommel probeerde het vanuit een vrije trap rond de zestienmeter, maar vond Ramaj en Ajax kwam helemaal moeilijk tot schotkansen. Uiteindelijk was het toch Van Bommel die zijn tweede doelpunt van de dag kon maken en zo AZ aan een 2-0 voorsprong kon helpen. Vanuit een voorzet kon de buitenspeler geheel vrij aannemen in de zestienmeter van de Amsterdammers en inschieten. Ramaj was kansloos en kon de bal slechts het doel in zien rollen.

Hoewel Ajax tegen een 2-0 achterstand aankeek kwam de ploeg van Van 't Schip amper tot kansen. Al vroeg in de tweede helft bracht hij Chuba Akpom in de ploeg en later volgde Julian Rijkhoff ook nog. Zelfs met drie pure aanvallers en andere vervangers kon Ajax de richting van het doel van Ryan maar niet vinden. Brian Brobbey dacht nog te scoren, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Daarmee is het gat tussen AZ en Ajax nu zes punten in de Eredivisie.