Nieuws

Wie is Cozier-Duberry, het Engelse talent dat op interesse van Ajax kan rekenen?

Wie is Cozier-Duberry, het Engelse talent dat op interesse van Ajax kan rekenen?

30 januari - 13:15 Laatste update: 6 februari - 18:10

Amario Cozier-Duberry zou op de radar van Ajax staan. De tiener beschikt bij Arsenal over een aflopend contract en kan daardoor mogelijk vertrekken. Wie is deze aanvaller? VoetbalNieuws stelt Cozier-Duberry aan je voor!

Geboren op 29 mei 2005 in Londen, gaat Cozier-Duberry op jonge leeftijd al bij diverse clubs uit zijn geboortestad op de proef. De aanvaller maakt zijn eerste stappen in het voetbal echter bij Chettle Court Rangers. Na het winnen van een jeugdtoernooi met zijn amateurclub krijgt Cozier-Duberry een uitnodiging van Arsenal op daar op de proef te gaan. Na tien weken meetrainen in de jeugdopleiding, boden The Gunners hem in oktober 2019 op veertienjarige leeftijd een contract aan.

Cozier-Duberry doorliep diverse jeugdelftallen van Arsenal en speelde al in EFL Trophy, het bekertoernooi voor clubs uit de onderste twee divisies van het Engelse profvoetbal. In het seizoen 2022/23 mag de tiener voor het eerst plaatsnemen op de reservebank van Arsenal. Zonder speelminuten maakt Cozier-Duberry onder meer tegen West Ham en Manchester City al deel uit van de wedstrijdselectie. Daarnaast mag hij ook al aan de Europa League ruiken, als de aanvaller op de bank tegen FC Zürich (1-2) zit. Een seizoen later is dit tegen Sevilla (2-0) ook het geval in de Champions League.

Een officieel debuut in het eerste van Arsenal blijft echter nog altijd uit. Wel mocht Cozier-Duberry in een oefenwedstrijd tegen Juventus eind 2022 zijn officieuze debuut maken. In de zomer van 2023 mocht de aanvaller ook mee op trainingskamp naar de VS. In 72 wedstrijden voor de jeugdelftallen van Arsenal is Cozier-Duberry goed voor 24 doelpunten en vijftien assists. De linkspoot speelt met name als rechtsbuiten, maar kan ook als linksbuiten en aanvallende middenvelder uit de voeten. Bij Arsenal werd hij door jeugdtrainer Jack Wilshere al eens vergeleken met Bukayo Saka. Niet zo gek, als je weet dat de aanvaller Arjen Robben als idool heeft.

Contractsituatie Cozier-Duberry

Bij Arsenal heeft Cozier-Duberry nog een debuut tot medio 2024. Naast Ajax zouden ook Borussia Dortmund, Newcastle en Anderlecht denken aan de aanvaller. Arsenal hoopt hem langer in Noord-Londen te kunnen houden. Gesprekken tussen de speler en zijn club zouden tot nu toe nog weinig hebben opgeleverd. De marktwaarde van de tiener wordt geschat op twee miljoen euro.

Interlandcarrière Cozier-Duberry

Cozier-Duberry speelde al enkele interlands voor de diverse jeugdelftallen van Engeland, waarin zijn teller na twintig wedstrijden op acht doelpunten staat. De aanvaller kan door zijn roots in Montserrat ook nog uitkomen voor het eiland in de Caribische Zee.