Tiental AZ houdt punt over in Heerenveen door blunder Noppert

28 januari - 14:33 Laatste update: 14:37

AZ is zondag op miraculeuze wijze aan een nederlaag ontsnapt tegen sc Heerenveen. De Alkmaarders kwamen in de eerste helft al met tien man te staan en leken lang op weg naar een nederlaag, maar een blunder van Andries Noppert voorkwam dat: 2-2.

sc Heerenveen - AZ 2-2
AZ arriveerde zondag in Heerenveen met de hete adem van Ajax in de nek. De Amsterdammers wisten zaterdag met 2-4 te winnen op bezoek bij Heracles Almelo en kwamen daarmee op punten gelijk met de Alkmaarders. AZ trad aan met de gebruikelijke namen en wist dat een resultaat moest worden gehaald, met slechts één behaald punt uit de laatste drie wedstrijden.

Na zes minuten ging het al mis in het Abe Lenstra Stadion: supporters uit het uitvak gooiden vuurwerk op het veld en daarom werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Het duel werd pas twintig minuten later hervat omdat er reparaties aan het veld moesten worden verricht. Even later kopte Vangelis Pavlidis fraai de 0-1 tegen de touwen. Daarmee maakte de Griekse spits zijn twintigste treffer van het seizoen.

Lang kon AZ niet van de voorsprong genieten: een schot van Patrik Walemark werd van richting veranderd door Jordy Clasie en viel binnen. Op slag van rust kreeg AZ meer slecht nieuws: Denso Kasius ging hard door op zijn tegenstander en moest met direct rood vertrekken.

In de tweede helft kwam Heerenveen snel op voorsprong door Luuk Brouwers na een fraaie aanval. AZ zette in de slotfase nog aan, maar kansen van onder meer Pavlidis bleven onbenut. In de absolute slotfase werd AZ in het zadel geholpen: Noppert kwam uit en schoot de bal vol op verdediger Pawel Bochniewicz, wat tot een zeer knullig eigen doelpunt leidde. Door het gelijkspel staat AZ één punt los van Ajax, Heerenveen staat elfde.