Done Deal

FC Twente verkoopt Ugalde voor miljoenen: Costa Ricaan trekt naar Spartak Moskou

FC Twente verkoopt Ugalde voor miljoenen: Costa Ricaan trekt naar Spartak Moskou

29 januari - 18:30 Laatste update: 18:54

Manfred Ugalde is officieel vertrokken naar Spartak Moskou. De Russische club heeft de miljoenen transfer van de Costa Ricaan wereldkundig gemaakt en daarmee heeft FC Twente een recordbedrag binnengekregen. Spartak Moskou betaald maar liefst vijftien miljoen euro en gaf Ugalde een contract tot medio 2028.

Sinds juli 2021 is Manfred Ugalde al actief bij FC Twente. De 21-jarige Costa Ricaan maakte toen op huurbasis de overstap van Lommel SK richting Enschede. Daarvoor kwam hij in zijn thuisland uit voor Saprissa. Twee seizoenen huurde de Tukkers Ugalde van de Belgische club tot zij in het zomerse transferwindow van 2023 de spits kochten voor vier miljoen euro. Ugalde is dit seizoen goed op dreef in de Eredivisie, want in 25 wedstrijden scoorde hij negen keer en gaf hij zeven assists.

Al langere tijd heerste er geruchten rondom een mogelijke transfer van Ugalde richting Rusland. Spartak Moskou toonde interesse en legde bij FC Twente een megabod neer van vijftien miljoen euro. Dat leidde tot veel kritiek in Nederland onder andere bij de voorzitter van de spelersvakbond en Oekraïner Evgeniy Levchenko. "Hij en zijn zaakwaarnemer laten zich verblinden door het geld en de korte termijn. In de zomer kun je als talentvolle 21-jarige spits overal naartoe. Dan ligt de voetbalwereld aan je voeten." Door de huidige sancties die gelden tegen Rusland leek een deal onmogelijk, maar na een transfer vanuit de Major League Soccer en positief nieuws van de KNVB besloot FC Twente toch akkoord te gaan.

Manfred Ugalde gaat bij Spartak Moskou onder andere samen spelen met Quincy Promes. De Nederlander kreeg laatst zijn strafeis te horen voor het invoeren van een grote lading cocaïne en die was niet mild. Nederlandse justitie wil namelijk dat de oud-Ajax voetballer voor negen jaar achter de tralies verdwijnd. Verder staat ook nog de Nigeriaan Victor Moses onder contract bij de ploeg. Spartak Moskou is dit seizoen nog niet goed in vorm en staat op een vijfde plaats in de competitie. De ploeg moet Lokomotiv Moskou, FC Dinamo Moskou, Zenit St Petersburg en koploper FK Krasnodar na achttien speelrondes voor zich dulden.