Nieuws

Wie is Kobbie Mainoo, de tiener die zijn debuut maakt voor het Engelse elftal?

Wie is Kobbie Mainoo, de tiener die zijn debuut maakt voor het Engelse elftal?

26-12-2023 21:15 Laatste update: 23 maart - 21:37

Met een leeftijd van nog maar achttien jaar heeft Kobbie Mainoo zijn officiële interlanddebuut gemaakt voor Engeland. VoetbalNieuws.nl stelt de talentvolle Engelsman uit de jeugd van Manchester United aan je voor!

Wie is Kobbie Mainoo?

Geboren op 19 april 2005 in Stockport, een plaats in graafschap Greater Manchester, maakt Mainoo bij United zijn eerste stappen richting een carrière als profvoetballer. In 2014 plukt United de dan pas negenjarige middenvelder weg uit de jeugd van Cheadle & Gatley. Na diverse jeugdelftallen bij zij nieuwe club te hebben doorlopen, volgt in mei 2022 zijn eerste profcontract bij The Red Devils

Mainoo blijft spelen in de Onder-18 en Onder-19 elftallen van United, totdat hij in oktober 2022 voor het eerst mag meetrainen met het eerste elftal van de club uit het rode deel van Manchester. Even later maakt de middenvelder dan ook voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie, als hij tegen Newcastle United (0-0) zonder speelminuten op de bank blijft zitten. Een half jaartje later, op 10 januari 2023, volgt dan eindelijk zijn debuut. Tijdens de bekerwedstrijd tegen Charlton Athletic maakt Mainoo direct zijn basisdebuut en speelt een uur mee. Achttien dagen later mag Mainoo invallen tijdens de wedstrijd tegen Reading in de FA Cup (3-0), waarna op 19 februari tegen Leicester City (3-0) zijn debuut in de Premier League volgt. 

Na 87 speelminuten in drie optredens mag Mainoo zich voor het zomerse trainingskamp in de Verenigde Staten toevoegen aan de selectie. Echter loopt de tiener eind juli een blessure aan zijn enkelgewricht op en staat daardoor tot eind oktober aan de kant. Na zijn terugkeer maakt de middenvelder met Ghanese roots tijdens het 3-3 gelijkspel op bezoek bij Galatasaray dan ook zijn debuut in de Champions League. Eind november start Mainoo ook weer in de basis in de Premier League, waar hij door Ten Hag de daaropvolgende wedstrijden ook mag blijven staan.

Kobbie Mainoo bij het Engelse nationale elftal

Ondertussen heeft Mainoo al 23 officiële wedstrijden voor Manchester United gespeeld. In maart 2024 zou hij in eerste instantie aansluiten bij Jong Engeland, maar bondscoach Gareth Soutgate besloot om hem meteen bij het 'grote' Engeland te halen. Op 23 maart maakte hij zijn debuut in de oefeninterland tegen Brazilië. Een kwartier voor tijd kwam hij binnen de lijnen voor Marcus Rashford, zijn teamgenoot bij Manchester United.