Nieuws

Wie is Sir Jim Ratcliffe, de miljardair die een deel van United in handen krijgt?

Wie is Sir Jim Ratcliffe, de miljardair die een deel van United in handen krijgt?

13 februari - 17:04 Laatste update: 17:04

Na onderhandelingen van bijna een jaar heeft Manchester United eindelijk bevestigd dat Sir Jim Ratcliffe een deel van de aandelen van de club overneemt voor een miljardenbedrag. Ook de Premier League heeft de miljoenendeal inmiddels goedgekeurd. Wie is deze 71-jarige Britse ondernemer, die ook geridderd is? VoetbalNieuws.nl duikt in de achtergrond van de miljardair. 

Wie is Sir Jim Ratcliffe?

Sir James "Jim" Arthur Ratcliffe werd op 18 oktober 1952 geboren in Failsworth, in de gemeente Oldham in het graafschap Greater Manchester. Ratcliffe besloot als tiener te studeren als scheikundig ingenieur. In 1974 haalde hij op 22-jarige leeftijd zijn papiertje aan de Universiteit van Birmingham. Ratcliffe ging vervolgens aan de slag bij oliegigant Esso en haalde even later zijn masterdiploma in Business Administration in Londen.

In 1998 besloot Ratcliffe een financiële gok te nemen en een fabriek in Antwerpen op te kopen die zich richtte op ethyleenoxide. De risicovolle investering pakte goed uit en Ratcliffe besloot daarna ook andere fabrieken op te kopen. Uiteindelijk richtte Ratcliffe International Ethylene Oxyde Specialties, ook wel bekend als INEOS. In 2007 beheerde INEOS al 68 fabrieken in zeventien landen. 

Rol in het voetbal

De eerste grote aankoop op sportgebied vond in 2017 plaats, toen Ratcliffe het Zwitserse FC Lausanne Sport overnam. In 2019 kwam OGC Nice daar bij als volgende voetbalclub. De Engelsman is multimiljardair en was in 2018 nog de rijkste Brit met een vermogen van 21 miljard pond.