Nieuws

Hoe zit de deal tussen Sir Jim Ratcliffe en Manchester United in elkaar?

Hoe zit de deal tussen Sir Jim Ratcliffe en Manchester United in elkaar?

4 januari - 21:08 Laatste update: 21:08

Na een maandenlange soap heeft Manchester United eindelijk een akkoord bereikt met INEOS-topman Sir Jim Ratcliffe. In de miljardendeal krijgt de Engelsman een kwart van de aandelen van de club, in ruil voor flinke financiële steun. VoetbalNieuws legt uit hoe de deal precies werkt.

United besloot dit kalenderjaar dat er nieuwe financiële middelen nodig waren om de club weer in oude glorie te herstellen. Aanvankelijk wilde de Glazer-familie de club in zijn geheel verkopen, maar dat werd ingetrokken nadat duidelijk werd dat er niet aan de vraagprijs kon worden voldaan. Uiteindelijk werd 24 december bekend dat Ratcliffe een kwart van de aandelen overneemt in een miljardendeal. De details op een rijtje:

- Ratcliffe ontvangt een kwart van de aandelen van Manchester United
- Ratcliffe stort een fonds van 300 miljoen euro voor toekomstige investeringen van United
- Ratcliffe krijgt medezeggenschap over de mannen- en vrouwenteams en de daarbij horende transferperiodes
- Ratcliffe krijgt twee vertegenwoordigers in verschillende raden van de club

Over het totaalbedrag dat United ontvangt, kan alleen worden gespeculeerd. The Financial Times meldt echter dat er ongeveer anderhalf miljard euro bij de deal is gemoeid. De ambitie van Ratcliffe is om United weer naar de Europese top te brengen zoals weleer. De ploeg van Erik ten Hag staat per 24 december op plek acht in de Premier League. Het afgelopen seizoen werd de ploeg nog knap derde.