Breaking news

Bom ontploft door uitspraak Europees Hof: Super League mag niet verboden worden

Bom ontploft door uitspraak Europees Hof: Super League mag niet verboden worden

21-12-2023 10:30 Laatste update: 10:30
1

Het Europese Hof van Justitie heeft zich in een rechtzaak achter de organiserende clubs van de Europese Super League gespannen. Zij vochten in de rechtzaal tegen de UEFA rondom het uitdelen van straffen. Ook de FIFA heeft een tik op de vingers gekregen.

In april kondigden twaalf voetbalclubs aan te vetrekken bij de voetbalbond UEFA. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus gingen een speciale competitie starten onder de naam: Super League. Ver kwam het project niet, want naast de vele protesten van fans kondigde de UEFA straffen aan tegen de deelnemende clubs.

Daarop spande de Super League een rechtzaak aan en die hebben zij nu gewonnen. Het Europese hof sprak van 'Misbruik van een dominante positie'. Het handelen van de UEFA en FIFA is in lijn met het Europese recht en dus mogen zij geen straffen uitdelen aan mogelijke deelnemers. 

"We hebben het recht gewonnen om mee te doen. Het UEFA-monopolie is voorbij. Voetbal is vrij. Clubs hoeven niet langer sancties te vrezen en kunnen nu hun eigen toekomst bepalen", zei Bernd Reichart. Hij is de algemeen directeur van het bedrijf A22 Sport Management. Zij hebben de taak om de Super League van de grond te krijgen. Reichart geeft om 13.00 uur Nederlandse tijd op donderdag 21 december een persconferentie.