Nieuws

AZ in beroep tegen UEFA-boete: 'Onbegrijpelijk, niet uitlegbaar én onacceptabel'

AZ in beroep tegen UEFA-boete: 'Onbegrijpelijk, niet uitlegbaar én onacceptabel'

16-12-2023 14:21

AZ gaat in beroep tegen de uitspraak van de UEFA, waarin de Alkmaarders een boete van 40.000 euro kregen voor de wanordelijkheden na afloop van de thuiswedstrijd tegen Legia Warschau. Dat schrijft de club in een kort statement op haar eigen website.

In Alkmaar vielen de supporters van de Poolse club de ME aan, pakten ze wapenstokken af en bespoten ze de agenten met pepperspray. Legia-spelers Radovan Pankov en Josué Pesquiera werden zelfs opgepakt omdat ze zich volgens AZ-beveiligers en het Openbaar Ministerie schuldig bevonden aan het mishandelen van een AZ-beveiliger. Vlak daarvoor raakte de politie slaags met Legia-eigenaar Dariusz Mioduski.

Afgelopen donderdag stonden de verhoudingen tussen beide supportersgroepen daarom op scherp. AZ reiste af naar Warschau, om de laatste poulewedstrijd in de Conference League te spelen. Er werd met 2-0 verloren, waardoor de ploeg van trainer Pascal Jansen niet overwintert in Europa.

Legia kreeg, mede door zware misdragingen van supporters in Birmingham, al een boete van maar liefst 100.000 euro van de Europese voetbalbond. AZ heeft er dus ook een gekregen, vermoedelijk omdat de veiligheid niet werd gewaarborgd op 5 oktober jongstleden.

'AZ heeft de UEFA laten weten per direct in beroep te gaan na ontvangst van de motivering', staat er in het statement. 'Ondanks dat deze gemotiveerde uitspraak van de Europese voetbalbond nog moet volgen, heeft AZ direct laten weten het pertinent oneens te zijn met deze uitspraak. Het is om meerdere redenen volkomen onbegrijpelijk, niet uitlegbaar én onacceptabel dat de UEFA tot dit voornemen is gekomen. AZ zal, indien nodig, tot het hoogst mogelijke rechtsorgaan doorzetten om dat te bewijzen.'

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.