Nieuws

Opgepakte Ajax-fans spreken over mensonterende situatie: 'Geen recht op advocaat'

Opgepakte Ajax-fans spreken over mensonterende situatie: 'Geen recht op advocaat'

30-11-2023 18:12

Twee opgepakte Ajax-supporters spreken over een mensonterende situatie in de cel in Marseille. De twee werden woensdag opgepakt en spreken na hun vrijlating met AT5 over de schrijnende gebeurtenissen.

In de Franse stad zijn de Nederlandse supporters niet welkom. Ajax neemt het donderdagavond op tegen Olympique Marseille en ondanks de oproep om niet af te reizen naar de Zuid-Franse stad zijn er vermoedelijk toch elf Ajax-fans opgepakt. Twee heren vertellen dat ze de tickets al enige tijd in huis hadden en toch besloten te gaan. Eenmaal aangekomen bij het stadion greep de politie in. "Dat was nog voor de verboden tijd. Ze maakten foto's van ons en hielden ons op tot het na 12.00 uur was, de verboden tijd."

Volgens beide verliep het contact met de autoriteiten niet volgens het boekje. "Het was vreselijk, er was niet met hen te communiceren. We zijn een paar uur lang verhoord. Het recht op een advocaat werd niet geaccepteerd. Uiteindelijk hebben we via een tolk gepraat en is het proces-verbaal wel tien keer aangepast, omdat ze het toch niet goed begrepen hadden." Uiteindelijk spendeerde het tweetal de nacht in een Franse cel. "Je hebt geen tijdsbesef. Je kan alleen maar voor je uit kijken. Het belletje dat je kon indrukken voor hulp van de politie werkte niet. We kregen lang geen eten en drinken. Er liepen ratten. Het was mensonterend."