Nieuws

Onrust in Arnhem wordt groter: wie is de eigenaar van Vitesse?

Onrust in Arnhem wordt groter: wie is de eigenaar van Vitesse?

13 november - 13:45 Laatste update: 13:45

Het is momenteel kommer en kwel bij Vitesse. De Arnhemmers staan onderaan in de Eredivisie, waardoor trainer Phillip Cocu besloot om ontslag te nemen. Meer dan ooit wordt er leiderschap geëist door de fanatieke aanhang. Daarom reist de vraag wie eigenlijk de eigenaar is van Vitesse. VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Wie is de eigenaar van Vitesse?

Sinds september 2022 is Vitesse de facto in handen van de Common Group, een Amerikaanse investeringsmaatschappij dat werd opgericht door Coley Parry. De 40-jarige bestuurder is de eigenaar van de club en neemt ook zitting in de raad van commissarissen.

Parry volgde daarmee de Rus Valeriy Oyf op, die begin 2022 vertrok bij Vitesse, zijn aandelen overgaf en de te betalen schuld liet vallen. De Common Group nam dat over, met een financiële garantstelling voor minimaal vijf seizoenen. Dat betekent dat Parry tot en met het seizoen 2026/2027 de portemonnee moet trekken, wanneer dat wordt geëist. Omroep Gelderland schreef dat dat volgens Vitesse 'ruimschoots voldoende was om de jaarlijkse tekorten te dekken en de beoogde investeringen te financieren.'

Nog altijd onduidelijkheid over overname van Oyf

Echter, Parry is op papier nog niet officieel de eigenaar van Vitesse. De overname van de Russische aandelen heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde, waarover de KNVB zich nog steeds buigt. De voetbalbond doet namelijk onderzoek naar de financiële geldstromen in Arnhem, waarbij ook goed wordt gekeken naar de connectie met voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Wanneer blijkt dat die in strijd zijn met de huidige sanctieregels rondom de oorlog in Oekraïne, kan Vitesse in de problemen komen. Parry zou het investeringsproject bovendien samen met de Egyptische Engelsman Sam Helmy aangaan, maar hij lijkt te zijn afgehaakt. Daardoor moet Parry solo bezig met Vitesse.

De Amerikaan spreekt daarentegen van 'speculaties'. 'Speculatieve artikelen zonder bekende bronnen en zonder citaten zijn clickbait en mogen niet serieus worden genomen, maar hebben helaas een negatieve invloed op medewerkers en supporters waar we veel om geven', schreef hij begin oktober op X.

De Common Group is daarnaast eigenaar van Leyton Orient FC (derde Engelse niveau) en Patro Eisden Maasmechelen (tweede Belgische niveau). "Tijdens onze gesprekken met de clubleiding zijn we onder de indruk geraakt van de visie en ambitie van Vitesse", zei Parry. "De identiteit, de strategie en het structurele geloof in meer sluiten naadloos aan bij onze ambities en hebben ons laten zien dat de club geen grote structurele veranderingen nodig heeft. We bouwen liever voort op wat er al bestaat." Naar verluidt heeft Parry leningen van circa vijftien miljoen euro verstrekt aan Vitesse.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!