Wat is er gebeurd met Wilfried Bony? De ooit zo trefzekere spits uit Ivoorkust

26 juni om 15:09
Laatste update: 26 juni om 15:15

In 'Wat is er gebeurd met?' licht VoetbalNieuws een speler uit die ooit furore wist te maken, maar inmiddels compleet uit beeld is. Deze week is Wilfried Bony aan de beert. Wat is er gebeurd met de ooit zo trefzekere spits uit Ivoorkust? 

De spits werd geboren in Ivoorkust en brak in zijn thuisland op negentienjarige leeftijd door bij Issia Wazi. In dat jaar mocht Bony zelfs op proef komen bij Liverpool, maar dat liep op niets uit. Sparta Praag werd zijn eerste Europese uitdaging en nadat hij daar landskampioen en clubtopscorer werd, belandde hij bij het ambitieuze Vitesse, dat vier miljoen euro betaalde voor hem en destijds een gooi wilde doen naar de landstitel.

De Ivoriaan scoorde direct bij zijn debuut en maakte veel indruk in Arnhem. Landskampioen werd hij niet, maar Bony wist er wel topscorer te worden van de Eredivisie met 31 goals in 30 wedstrijden.

Premier League

Na drie seizoenen in Arnhem volgde de Premier League. Hij maakte de overstap naar Swansea voor 12 miljoen pond, destijds een transferrecord voor de club. Bij Swansea speelde Bony de sterren van de hemel en hij kreeg zelfs zijn eigen nummer. Zijn hoogtepunt bij Swansea was zijn doelpunt in de allerlaatste minuut tegen Manchester United in de FA Cup, waardoor zijn ploeg met 1-2 won op Old Trafford.

Daarna volgde een stap naar Manchester City, dat 28 miljoen euro voor hem betaalde. Bij The Citizens wist hij zijn reputatie als goaltjesdief niet waar te maken. Na anderhalf jaar werd de spits verhuurd aan Stoke City. Vanaf dat moment ging zijn carrière bergafwaarts. Bony keerde nog terug bij Swansea, waarna hij, nog voor het zo populair was het midden oosten opzocht om bij Al Arabi en Al Ittihad, de huidige club van Benzema, te gaan voetballen.

Club Always Ready

Na meer dan een jaar zonder club te hebben gezeten, keerde Bony terug in Nederland bij NEC, de aartsrivaal van Vitesse. Die terugkeer werd mede door blessures geen succes. Bony bleef uiteindelijk een halfjaar bij de Nijmegenaren en speelde maar twee duels. Nadat Bony maandenlang zijn conditie op peil hield bij Newport County uit Wales, tekende de spits in januari bij Club Always Ready uit Bolivia. Ook dat is tot op heden geen succes. Hij speelde pas twee keer.