Deze spelers wilde Maurice Steijn naar Ajax halen, maar Mislintat besloot anders

31-12-2023 08:44 Laatste update: 4 maart - 21:20

De in oktober ontslagen Ajax-coach Maurice Steijn heeft na een interview in De Telegraaf ook bij Rondo teruggeblikt op zijn tijd als trainer van Ajax. Steijn had graag een waslijst aan spelers naar Ajax zien komen, maar daar besloot Sven Mislintat niets mee te doen. Om welke spelers gaat het? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rijtje.

Noa Lang

De eerste naam die Steijn noemde in het interview met De Telegraaf, was die van Noa Lang. De linksbuiten van op dat moment Club Brugge is een jeugdexponent van de Amsterdammers en speelde tussen 2018 en 2021 al in het eerste elftal. Steijn wilde hem graag halen, maar daar dacht Mislintat ogenschijnlijk anders over. Lang vertrok uiteindelijk voor 12,5 miljoen euro naar PSV, waar hij momenteel ongeslagen winterkampioen is.

Nicolas Tagliafico

Ook Nicolas Tagliafico was volgens Steijn een ideale man geweest om Ajax weer naar een hoger niveau te tillen. De Argentijn had als het aan de oefenmeester lag, eveneens een rentree in de Johan Cruijff Arena kunnen maken. De linksback verruilde Ajax in de zomer van 2022 voor vier miljoen euro voor Olympique Lyon. In plaats van hem terug te halen, haalde Ajax met Borna Sosa en Gastón Ávila uiteindelijk twee andere spelers binnen die op die positie vooralsnog niet renderen. Ávila zou zelfs alweer een transferverzoek hebben ingediend.

Justin Kluivert

De derde oud-Ajacied die op voorspraak van Steijn naar Ajax had moeten komen, was Justin Kluivert. De zoon van voormalig Oranje-topscorer Patrick vertrok in 2018 voor 17 miljoen euro uit Amsterdam en speelde tot dusver in alle vijf de Europese topcompetities. Afgelopen zomer verruilde hij AS Roma voor Bournemouth in de Premier League. Hij had volgens Steijn de beoogde blauwdruk van het Ajax van 2019 kunnen vormgeven. Met Carlos Forbs, Georges Mikautadze en Chuba Akpom haalde Mislintat heel andere spelers in huis.

Stefan de Vrij

Stefan de Vrij had in Steijns ogen de mentor van Jorrel Hato moeten zijn in de Amsterdamse defensie. De ervaren oud-Feyenoorder staat al jaren zijn mannetje in de Serie A en laat bij Oranje tevens bij vlagen zien uit welk hout hij is gesneden. Mislintat dacht daar anders over. "Zo kon De Vrij, laatst uitblinker bij Oranje, niet met ruimte in zijn rug spelen", legde Steijn uit. In 2023 bereikte De Vrij nog de finale van de Champions League met Internazionale.

Steijn wilde Stefan de Vrij naar Ajax halen

Vangelis Pavlidis

Ook de naam van de huidige topscorer van de Eredivisie stond op het lijstje van Steijn. In Vangelis Pavlidis van AZ had hij een ideale spits naast Brian Brobbey gezien. De Griek scoorde in de eerste seizoenshelft maar liefst achttien goals voor de Alkmaarders. "Mislintat opteerde voor Joshua Zirkzee, maar we hadden met Brobbey al een toptalent in huis en zochten juist naar ervaring", aldus Steijn. "Pavlidis was volgens Mislintat geen optie omdat AZ altijd moeilijk deed tijdens transferonderhandelingen."

Jerdy Schouten

Hij keerde terug van Bologna in de Serie A naar Nederland. Bij PSV, maar als het aan Steijn had gelegen bij Ajax. Jerdy Schouten toont zich in Eindhoven onder Peter Bosz als een multi-inzetbare middenvelder, die met steekpasses en vooruitziend spel het verschil maakt. Iets wat Steijn graag had gezien in Amsterdam. "Voor Jerdy Schouten zagen we eenzelfde rol bij Kenneth Taylor en Silvano Vos, zoals Lasse Schöne indertijd Frenkie de Jong wegwijs maakte en Daley Blind de leermeester was van Matthijs de Ligt." PSV maakte op 16 augustus twaalf miljoen euro voor hem over aan de Italianen.

Sergiño Dest

De volgende speler die niet naar Ajax, maar naar PSV trok, is Sergiño Dest. De razendsnelle vleugelverdediger bracht een groot gedeelte van de jeugdopleiding in Amsterdam door, en had ook zomaar kunnen terugkeren. Na een minder succesvolle periode bij FC Barcelona werd hij verhuurd aan AC Milan, maar ondertussen aan PSV. Daar laat hij zijn kracht zien. In de Champions League en in de Eredivisie heeft de Amerikaans international al assists op zijn naam.

Hakim Ziyech

Een speler die Ajax eveneens goed had kunnen gebruiken, is Hakim Ziyech. De in Dronten geboren Marokkaanse international speelt ondertussen voor Galatasaray, maar had tevens kunnen terugkeren in Amsterdam. Mislintat was daar volgens Steijn geen fan van, omdat hij wegbleef bij voormalig Ajacieden en Nederlanders. In 2019 bereikte Ziyech met Ajax nog de halve finales van de Champions League.

Isco

De Spaanse spelmaker Isco won maar liefst vijf keer de Champions League met Real Madrid en zou gratis zijn aangeboden bij Ajax. Mislintat hapte niet. De 31-jarige middenvelder had als het aan Steijn had gelegen zijn plaatsje in Amsterdam gevonden.

Nick Olij

Als laatste staat Nick Olij op deze lijst. Onder Steijn maakte de doelman, die ook al deel uitmaakte van de selectie van Oranje, een enorm sterke indruk bij Sparta Rotterdam. Steijn had hem graag naar Ajax zien komen als tweede keeper achter Gerónimo Rulli, maar Mislintat besloot om Diant Ramaj van Eintracht Frankfurt te halen. "Een Nederlandse jongen met een goede leeftijd (28 jaar), 300 profduels en Oranje-potentie. Bij NAC en Sparta had ik geweldig met hem gewerkt, een motivator in de groep en hij was bereid op de bank te beginnen. De volledige staf was enthousiast", aldus Steijn.