Van Gaal verklapt systeem voor oefenduels: 'Tegenstanders moeten zich aanpassen'

25 maart om 14:29
Laatste update: 25 maart om 14:30

Louis van Gaal heeft op de persconferentie in aanloop naar het oefenduel met Denemarken het systeem uitgelegd waarmee hij wil aantreden. Het zal geen 5-3-2-formatie worden, maar een '1-3-4-1-2', volgens de bondscoach van Oranje.

De reden voor dit systeem is duidelijk "Omdat de tegenstander zich dan altijd moet aanpassen", vertelt de keuzeheer. "Als je in het traditionele Hollandse systeem speelt, dan is er niet zo veel verschil. Nu wel, want de tegenstander moet toch een middenvelder opofferen aan de nummer tien", legt hij uit.

Van Gaal ging ook kort in op het afvallen van Jurriën Timber, Cody Gakpo en Jordan Teze. De eerste twee waren al niet fit toen ze aankwamen en Teze raakte op zijn beurt geblesseerd op de training. Volgens de bondscoach komt dit door de intensiteit op de trainingen. "We spelen iedere dag elf tegen elf en dat kost heel veel energie", zegt Van Gaal. "Ze zijn bezig om hun plaats te verwerven en ze spelen ook tegen het 'eerste elftal' van Oranje, dus dan is de strijd op de training altijd wat heviger. Als je dat iedere dag doet, heb je iedere dag een soort wedstrijd en dat kostte veel energie", besluit hij.